09:40 / 04.01.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Beč: Novogodišnjim koncertom 2022. ravnat će Daniel Barenboim

Daniel Barenboim (foto: Henning Kaiser/DPA/PIXSELL)

Daniel Barenboim (foto: Henning Kaiser/DPA/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije 2022. ravnat će iskusni argentinski dirigent i pijanist židovskog porijekla Daniel Barenboim.
Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije 2022. ravnat će iskusni argentinski dirigent i pijanist židovskog porijekla Daniel Barenboim.

Bečka filharmonija
je priopćila da će maestro Barenboim treći put, nakon 2009. i 2014. ponovno stati za dirigentski pult tijekom prestižnoga Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara.

Barenboim je umjetnički ravnatelj i generalni glazbeni direktor berlinske Državne opere Unter den Linden i Berlinske državne kapele te rukovodi simfonijskim orkestrom West-Eastern Divan, koji su 1999. u Weimaru uz Barenboima utemeljili palestinsko-američki jezikoslovac Edward Said te njemački pravnik i kulturni radnik Bernd Kauffmann, tadašnji glavni menadžer Weimara kao Europskoga glavnog grada kulture.

Barenboim je rođen 1942. u Buenos Airesu i potomak je ruskih imigranata. Rado ističe da u sebi nosi brojne identitete.

- Nisam ni Židov ni Argentinac ni glazbenik koji živi u Njemačkoj. Moderan se čovjek prije svega definira prema mogućnosti da posjeduje više identiteta, izjavio je u jednom intervjuu.

Kazao je da, kada dirigira Brucknerovu simfoniju svjesno ili nesvjesno postaje Europljanin, a Argentinac je kada na klaviru izvodi neki tango.

Ovaj svestrani pijanist i dirigent ima argentinsko, izraelsko, španjolsko i simbolično palestinsko državljanstvo.

On će za dirigentskim pultom 2022. zamijeniti Riccarda Muttija koji je ove godine maestralno odradio vrlo tešku zadaću ravnanja Bečkim filharmoničarima u okolnostima koje je diktirala pandemija koronavirusa - u potpunosti bez publike u dvorani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!