Berberih Slana: Muzej čine ljudske priče

08.08.2022.

21:29

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Aleksandra Berberih Slana

Aleksandra Berberih Slana

Foto: HTV / HRT

Muzej grada Zagreba ima novu ravnateljicu. Iako se godinama nagađalo o nekoliko imena, na to je mjesto imenovana poznata slovenska muzealka i - profesorica engleskog jezika i književnosti te povijesti, Aleksandra Berberih Slana. Nakon Zdenke Badovinac na čelu MSU-a, druga je to Slovenka na čelnoj poziciji muzeja u Zagrebu. Dobila je povjerenje troje od pet članova Upravnog vijeća, s čime se složio i gradonačelnik Tomašević. Dužnost je preuzela 20. lipnja ove godine. 


Prvi mjesec mandata nove ravnateljice protekao je, kaže u najboljem redu:

- Dojmovi su prekrasni, kolege su me odlično dočekali, vrlo brzo smo počeli raditi na konkretnim projektima. Ovaj muzej ima puno potencijala, ljudi imaju znanja i energije, veliki je to izazov, ali vjerujem da ćemo imati i jako dobru suradnju, rekla je nova ravnateljica.

Vjeruje da muzej mora biti svjestan odakle proizlazi i kome je namijenjen, zato, kaže, smatra da on mora raditi i surađivati s lokalnom zajednicom.

- Zbog toga je moja prva ideja bila priprema nove strategije, koja će biti izrađena u suradnji s lokalnom zajednicom. To je zanimljiva, iako jako iscrpljujuća strategija, ali je jedina pravilna jer svaki muzej su priče ljudi, poručuje.

Naglašava da su djeca jako važna, oni su, kaže, budući posjetitelji muzeja i naša budućnost ovisi o tome koliko će oni voljeti i dolaziti u muzej.

- Uskoro će djeca moći preživjeti noć u muzeju, zabavit ćemo ih i s drugim radionicama, prilagodit ćemo se njihovim željama i njihova uloga će biti jako važna u oblikovanju nove strategije, najavila je Berberih Slana.

Inače trenutačni se postav muzeja proteže na više od 2000 četvornih metara te ima više od 4000 eksponata. Manje je poznato da Muzej grada Zagreba upravlja i s gotovo deset izdvojenih nekretnina, muzejskih zbirki i depoa koji su razmješteni po cijelom gradu.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!