15:53 / 20.05.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

Bergman u Muzeju prekinutih veza

-

-

Foto: - / -

Prema svevremenskim motivima remek-djela Ingmara Bergmana 'Prizori iz bračnog života' nastala je predstava premijerno izvedena u zagrebačkome Muzeju prekinutih veza.
Kada se početkom 70-ih prošlog stoljeća pojavio film 'Prizori iz bračnog života', bila je to potvrda originalnosti švedskog redatelja Ingmara Bergmana.

Prema svevremenskim motivima toga remek-djela, u kojemu se seciraju bračni odnosi, nastala je predstava 'Prizori', premijerno izvedena u zagrebačkome Muzeju prekinutih veza.

Ispod površine naizgled sretnog braka situiranih intelektualaca kipte nezadovoljstvo, zatajene emocije I neiskrenost. Glazura se dramatično, na mahove i komično, raspada kada Ona Njemu priopći da je, nakon dvoje  djece, ponovno trudna. A Ona još ne zna, a doznat će, da On ima ljubavnicu...

Maske nezaustavljivo padaju u predstavi dvoje sjajnih glumaca Alme Price i Sretena Mokrovića i istančanog odabira Bergmanovih najcrnjih bračnih ponora.

- Bila sam uvjerena da se unutar predstave može obaviti sve, da se svatko može individualno fokusirati, a za mene je glavna tema bila kombinacija licemjerja i nemoći, kaže redateljica i dramaturginja predstave Sara Stanić.

- Radi se o odnosu i glavnom pitanju može li dvoje ljudi zajedno živjeti cijeli život. U svemu tome, koliko god bilo teško jer odnosi su složeni, ima i doza humora jer u svemu uvijek ima humora, ističe glumica Alma Prica.

Znakovito mjesto izvedbe - Muzej prekinutih veza - nevelikim prostorom dopušta da vidimo i najfinije glumačke nijanse izvođača koji nas virtuozno vode kroz ne samo bračnu nego i univerzalnu priču o komunikaciji.

- Mi smo se bavili tom temom tako da smo kao nekim kirurškim zahvatima vadili iz dramskog tkiva dijelove koji će stvoriti neku slagalicu i priču koja će biti razumljiva svima, napominje glumac Sreten Mokrović.

Sljedeća je predstava 22. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!