Berlinale ušao u 'drugo poluvrijeme'

21.02.2023.

20:04

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/IMS

Ekipa filma 'Kiss the Future'

Ekipa filma 'Kiss the Future'

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Crvenim tepihom 73. Berlinala ovih su dana prošetale na tom mjestu neuobičajene svjetske zvijezde - Boris Becker i Bono Vox. Bili su ondje i naš Leon Lučev te ekipa hrvatskog kratkog animiranog filma ''Eeva''. Festival je ušao u drugo ''poluvrijeme'' - a tko su laureati, doznat ćemo u subotu. Evo tko je sve dosad obilježio ovogodišnji festival.

Da se užasu rata rađa i ljepota, kao što je humanitarni rad, te da glazba može biti slamka spasa - otkriva dokumentarac ''Kiss the future''. Glavni likovi: urbana mladež i opkoljeno Sarajevo.

- Film smo počeli raditi 6 mjeseci prije početka rata u Ukrajini, no rat je promijenio i sudbinu našeg filma, priče su postale emotivnije, kazao je Nenad Čičin Šain, redatelj filma ''Kiss the future''.

Film je dobio već 4 od 5 Guardianovih zvjezdica - a zvijezda u filmu ne nedostaje. Producenti ni manje ni više: glumci Matt Damon i Ben Affleck. A scenarij potpisuje Bill Carter, koji je i doveo U2 u Sarajevo.

- Sarajevo je to u srcu rata. Glazba im je bila štit protiv pravih mračnih sila, kazao je Bono Vox, U2.

- Priča me osvojila. Najljepša poruka tog groznog iskustva jest - glazbom i umjetnošću slavimo život, čak i u takvoj noćnoj mori, rekao je Matt Damon, producent filma „Kiss the future”.

Na crvenom tepihu - dva mjeseca nakon izlaska iz zatvora: bivši teniski prvak. Na velikom platnu: prvi od dva dijela dokumentarca nazvanog Beckerovim nadimkom "Boom! Boom!''.

- Vrhunski sportaši imaju drukčije postavke uma. Teniska karijera pripremila me na zatvor. Jer jedino što te na teniskom terenu čuva, jednako kao i u zatvoru, tvoj je um. Poštuješ protivnika i ne znaš kakav će ishod biti sutra, rekao je Boris Becker, bivši teniski prvak.

- Odmah sam pristao raditi film kao obožavatelj njegove teniske karijere, ali i njega kao komentatora na BBC-u, jer mi je kao filmašu bio najvažniji drugi Borisov talent - taj da je izvrstan pripovjedač, rekao je Alex Gibney, redatelj filma ''Boom! Boom! - Boris Becker vc. world''.

Tepihom je prošetao i Leon Lučev uz filmsku ekipu filma ''Disco Boy'' koji se u glavnoj konkurenciji natječe za prestižnu statuu medvjeda.

U programu Berlinale Shorts - svjetska premijera hrvatskog kratkog animiranog filma Eeva:

- Iznimna je čast prikazati film na tako velikom ekranu, na mjestu gdje se okupljaju posjetitelji iz cijelog svijeta, najviše onog filmskog. Reakcije gledatelja su jako lijepe, puno ih je prilazilo i dijelilo dojmove - čast je predstavljati Hrvatsku i Estoniju, rekla je Lucija Mrzljak, redateljica filma ''EEva''.

Iako zvijezda ne nedostaje, u glavnoj je konkurenciji tijesno između neameričkih naslova. U najvećem broju: njemačkih. A za razliku od Cannesa ili Venecije - Berlinale je izbjegao filmove sa streaming servisa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!