13:28 / 01.10.2018.

Autor: V.M./M.V./HRT

Berlinski 'Richard III.' zatvorio Festival svjetskog kazališta

Thomas Ostermeier

Thomas Ostermeier

Foto: - / -

Izvedbom Shakespearova klasika u viziji slavnoga njemačkog redatelja Thomasa Ostermeiera u zagrebačkom HNK-u završen je 16. Festival svjetskog kazališta.
Izvedbom Shakespearova klasika u viziji slavnoga njemačkog redatelja Thomasa Ostermeiera u zagrebačkom HNK-u završen je 16. Festival svjetskog kazališta.

Nakon što je u tri godine od svoje premijere obišla gotovo cijeli svijet i posvuda dobila fantastične kritike, predstava 'Richard III.' berlinskog kazališta Schaubühne došla je i pred zagrebačku publiku, a s njom su stigla i velika imena: svjetski poznati redatelj Thomas Ostermeier i briljantni Lars Aijdinger u glavnoj ulozi.

Shakespeareov komad o zlobnom i pokvarenom kraljevu bratu koji se nizom ubojstava dočepa krune, koji je bio izveden u zagrebačkom HNK-u petak i subotu, prati Richardov dolazak na vlast koji je mnoge stajao života.

Kako kaže Ostermeier, zanimljivo je to što se Richard katkad doima simpatičnim: Želio sam progovoriti o fascinaciji zlom za koju mislim da je duboko ukorijenjena u ljudskoj prirodi. Opaki lik Richarda III. na trenutke odiše šarmom i to je vrlo zabavno. Zanimljivo je kada publika poslije šokirana primijeti da je suosjećala s negativcem,  komentira Ostermeier.

Ostermeier voli velike produkcije u kojima se osjeti duh ansambla,a u ovoj se predstavi izmjenjuju bubnjar i čak devetero glumaca u još više uloga.

Richarda glumi poznati umjetnik Lars Eidinger koji je u ovu ulogu pretočio svoja šarolika performerska i rokerska iskustva: Kad pomislite na Shakespeareova Richarda III., zamislite najgoreg mogućeg negativca. Ipak, smatram da predstava govori više o zlu u svijetu, nego o zlom čovjeku. Richard se i sam začudi koliko je lako pridobiti ljude za izopačene ciljeve i mislim da je to poanta,  kaže Lars Eidenger.

Kako ističe umjetnički direktor festivala i ravnatelj Drame HNK-a Ivica Buljan, ovo je smjer u kojem zagrebački HNK želi ići: Jedan festivalski, zabavan, veliki teatar, ali koji uključuje brojne političke, estetske i društvene implikacije - Shakespeare kao suvremenik i Ostermeier kao možda najznačajniji predstavnik autorskog europskog teatra,  zaključuje Buljan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!