"Beskonačna frekvencija": kvantna fizika u plesnoj predstavi

15.09.2021.

15:18

Autor: Vesna Mimica/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Beskonačna frekvencija

Beskonačna frekvencija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Zagrebačkom plesnom centru počela je nova sezona. Otvorena je premijerom predstave "Beskonačna frekvencija" koreografa Charliea Briittaina i Milana Tomašika.

"Beskonačna frekvencija" plesni je koncert koji se bavi sekundarnim efektima koji utječu na naš život - frekvencija, vibracija tijela i okoline, sve ono što ne vidimo osnova su slušanja vlastite percepcije ali i slušanja procesa koji nastaje i pretvara se u predstavu.


Na premijeri je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

- U trenutku kada smo počeli raditi, počeli smo i osluškivati što nam taj proces poručuje. To je veoma organski proces u kojem smo primijenili sve svoje ideje, ali i osluškivali što taj rad traži od nas, rekao je Charlie Brittain.


Uz zanimljivu glazbenu pratnju Slovenskog udaraljkaškog projekta, koji je zajedno s izvođačima na sceni, događa se interakcija glazbe i plesa pa je ovo zapravo plesni koncert.


- Sve je nastalo tijekom rada, u dogovoru. Katkada su koreografi dopustili da glazbenici ovladaju cjelokupnom izvedbom na sceni, ne samo zvučno, već i tjelesno, napomenuo je skladatelj i glazbenik Franci Krevh.


Djelomično nadahnuta kvantnom fizikom predstava ne ulazi u filozofske rasprave sama sa sobom. Plesna, energična iznimno dobro izvedena, dva koreografa, tri plesača i 4 glazbenika stavlja u impresivan i logičan odnos.


- Bio je to spontani proces i iako sam na početku bio skeptičan zbog koncepta "3 plesača, 2 koreografa, 4 glazbenika", to je zapravo savršeno funkcioniralo, istaknuo je koreograf Milan Tomašik.


Povezanost tijela, glazbe, prostora "Beskrajnu frekvenciju" čini točno onakvom kakvu su je zamislili autori: hipnotičkom, emotivnom predstavom vrijednom gledanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!