Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u kinima diljem Hrvatske

07.04.2022.

17:19

Autor: V.G./HRT/Hina

Kino

Kino

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom organizira besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX u 11 hrvatskih gradova i 13 nezavisnih kina od 21. do 29. travnja.


Filmovi će se prikazati u kinima u Puli, Čakovcu, Rovinju, Dubrovniku, Novoj Gradiški, Šibeniku, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Zaboku i Osijeku, a program uključuje pobjednički film 19. Zagreb Film Festivala, austrijsko-njemačku zatvorsku dramu "Konačna sloboda", višestruko nagrađivanu ratnu dramu "Quo Vadis, Aida?" te laureata festivala Sundance danski animirano-dokumentarni film "Bijeg".

Glasanjem za svoj omiljeni film publika odlučuje o pobjedniku, a nasumično odabrani sudionici dobit će priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrada 8. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu, priopćio je Zagreb Film Festival.

Austrijski redatelj Sebastian Moize u filmu "Konačna sloboda" potretira odnos dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. Hans (Franz Rogowski) zatvoren je zbog zloglasnog članka 175, koji homoseksualnost tretira kao kazneno djelo, a Viktor (Georg Friedrich) osuđeni je ubojica. Prvotna netrpeljivost između dvojice muškaraca postupno se pretvara u ljubav. Među brojnim nagradama ističu se Nagrada žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2021. i dva europska Oscara za glazbu i fotografiju.

U filmu "Quo Vadis, Aida?" Jasmila Žbanić kroz osobnu tragediju žene i majke progovara o jednom od najmračnijih poglavlja novije europske povijesti - genocidu u Srebrenici. "Quo Vadis, Aida?" jedan je od najuspješnijih recentnih europskih filmova. Nakon premijere u Veneciji 2020. godine uslijedile su brojne nagrade na svjetskim festivalima te nominacije za BAFTA-u i Oscara. Na dodjeli nagrada Europske filmske akademije 2021. nagrađen je u kategorijama najboljeg filma, režije i glumice (Jasna Đuričić).

Film "Bijeg" danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, spoj animacije i dokumentarizma, potresna je priča o pripadnosti i potrazi za identitetom. Ispričana je iz perspektive 36-godišnjeg sveučilišnog profesora Amina, koji je kao dijete s obitelji pobjegao iz Afganistana. Niz međunarodnih uspjeha filma uključuje, između ostalih, Veliku nagradu žirija Sundancea u kategoriji dokumentarnog filma i europske Oscare u kategorijama dugometražnog animiranog i dokumentarnog filma.

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima.

O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika. Konačni poredak određuje se zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 posto ocjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!