Besplatno pogledajte filmove o suočavanju s prošlošću

20.04.2021.

12:31

Autor: Hina

Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević

Foto: HTV / HRT

Sarajevo Film Festival će od 24. do 30. travnja u okviru programa "Suočavanje s prošlošću" online publici u cijeloj regiji, kao i u kinu Meeting Point u Sarajevu, prikazati 10 filmova među kojima i nagrađivani hrvatski igrani film "Dnevnik Diane Budisavljević" te dokumentarac "Srbenka".

U program je uvršteno devet igranih i jedan kratki film, održat će se razgovori s autorima filmova, kao i panel diskusije, a cijeli program je besplatan.


Projekt s filmovima bolnih, ali inspirativnih priča iz cijelog svijeta, pokrenut je 2016. s ciljem poticanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije i nedavnih ratova.


Ovogodišnje, posebno izdanje donosi filmove koji su obilježili prethodna izdanja programa i bili nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, a poseban poklon publici je novi film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?".

U Sarajevu uživo, u regiji online


Publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, bit će dostupan na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, dok će ga publika u Sarajevu moći vidjeti i u kinu Meeting Point, također uz besplatan ulaz na sve projekcije.


Film "Quo Vadis, Aida?" (2020.) Jasmile Žbanić, prvi je igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, za koji je broj kodova ograničen.


U programu je i "Saulov sin" (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog redatelja, prikaz horora Holokausta koji je između ostalog osvojio i Oscara za najbolji strani film.


Tu je i redateljski prvijenac hrvatske filmske autorice Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević" (2019.), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10 tisuća djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tijekom Drugog svjetskog rata.

"Obojena ptica (2019.) češkog reditelja Václava Marhoula opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka, "Chris the Swiss" (2018.) Anje Kofmel gledatelje vodi u bolnu potragu za istinom i suočava s duhovima prošlosti , "Srbenka" (2018.) Nebojše Slijepčevića dobitnik je "Srca Sarajeva" za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine.

Film "Teret" (2018.) Ognjena Glavonića priča je o čovjeku koji dobija novac da u vrijeme bombardiranja Srbije s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom, dok "Muškarci ne plaču" (2017.) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata u bivšoj Jugoslaviji.

Najstariji film u programu je "Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo" Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa.


U programu je i kratki film Albana Ukaja "Jama" (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.


Održat će se i paneli s regionalnim novinarima, umjetnicima i profesorima, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, a panel sesije će se moći pratiti uživo putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.


"Suočavanje s prošlošću", program je Sarajevo Film Festivala koji se ostvaruje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!