19:08 / 21.02.2020.

Autor: V.M./HRT

'Besposlen pop i…' Tahir Mujičić

-

-

Foto: - / -

Retrospektivna izložba karikatura, skica za kostime i scenu, lutaka, instalacija i filmova svestranog autora Tahira Mujičića otvara se večeras u 19 sati u Galeriji 'Vladimir Filakovac'.
Retrospektivna izložba karikatura, skica za kostime i scenu, lutaka, instalacija i filmova svestranog autora Tahira Mujičića otvara se večeras u 19 sati u Galeriji 'Vladimir Filakovac'.

Uvijek zaigrani Tahir Mujičić je izložbi dodijelio dva naslova - 'Besposleni pop i kozline krsti...' ili 'Radost teatralizacije (i karnevalizacije)': Ovaj mi se posljednji naslov izložbe ipak čini najtočnijim. Prafzapraf, to su sljubljeni naslov i vapaj starčeka, koji pokušava zadnjim trzajima dokazati unukama kako nije u životu samo plandovao pišući efemernu književnost, već se od toga i odmarao crtuckajući i kreirajući još jedan paralelni iskrivljeni likovni svijet, poručio je Mujičić.

Izložbu će otvoriti književnik i teatrolog, akademik Boris Senker koji je u predgovoru istaknuo: Karikature, doslovno tisuće karikatura pjesnika, pripovjedača, dramatičara, redatelja, glumaca, pjevača, likovnjaka, sportaša, prijatelja i znanaca, celebrityja i anonimaca, groteskni crteži erotskih prizora i prizora iz književnih djela, predaje, pokatkad i povijesti ili takozvane svakidašnjice – nisu to uobičajene ilustracije, a nisu ni mišljeni da budu uokvireni tiskanim tekstom i ukoričeni, nabraja akademik Senker opus Tahira Mujičića.

Senker nastavlja nizati: Tu su i skice za lutke, kostimografske skice, scenografske skice, gotovo pa knjige snimanja animiranih filmova, izrađene lutke, uglavnom zijevalice, sve to i ponešto još sastavnice su, podjednako važne sastavnice, jednoga iznimno opsežnog i neobičnog likovnog opusa koji je nastao mimo aktualnih moda, trendova, struja, smjerova i škola, štoviše i mimo Škole, u području koje ne pripada ni amaterizmu ni profesionalizmu, ni umjetnosti ni obrtu, ni slikarstvu ni kazalištu, ni filmu ni stripu, a opet zadire u sva ta područja, svima im na ovaj ili onaj način pripada, zaključuje akademik Senker.

Tahir Mujičić rođen je 1947. god. u Zagrebu. Počeo je crtati, kako sam ističe, prije nego što je naučio hodati, govoriti, čitati i pisati. Diplomirao je književnost, piše sve književne vrste i žanrove... Režirao je i kreirao lutke, kostime i scenu. Dobio više je nagrada i zastupljen je u nizu antologija.

Izložba ostaje otvorena do 12. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!