20:37 / 13.11.2018.

Autor: D.M./HRT

'Bez čitatelja književnost nema smisla'

-

-

Foto: - / -

'Kad će nakladništvo i knjižarstvo u Hrvatskoj izaći iz krize?' Na ta i druga pitanja u Temi dana odgovarali su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i književnik Miro Gavran.
Otvaranje 41. Interlibera izvrsna je prilika da se progovori o položaju knjige, naravno i pisca u našem društvu - te postavi pitanje: "kada će nakladništvo i knjižarstvo u Hrvatskoj izaći iz krize?" Na ta i druga pitanja u Temi dana odgovarali su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i književnik Miro Gavran.

'Interliber je najstariji i najvaći književni sajam te sve važnija manifestacija s brojnim programima i prilika da se susretnu pisci, nakladnici i publika", kazala je ministrica koja na otvorenju ove godine nije bila jer je bila na Pagu na otvaranju muzejskog postava Benediktinskog samostana. Na Interliber će ići sutra i preksutra, najavila je Nina Obuljen Koržinek.

Miro Gavran je kazao kako Interliber za njega znači prvenstveno susret s čitateljima. "Koncepcija koju njeguje Interliber slična je koncepciji takvih sajmova u regiji. "Slično je i na sajmu u Frankfurtu i Lepzigu koji su prigoda da se pisci prestave na međunarodnoj razini. Interliber je prigoda divna za naše čitatelje i one koji vole knjigu", kazao je.

Šetnja 41. Interliberom – dan prvi

Ministrica Nina Obuljen Koržinek je naglasila kako u Hrvatskoj postoji niz manifestacija bitnih za izdavače i čitatelje - koji potiču čitanje i stvaraju pozitivnu klimu, primjerice Mediteranski sajam knjige u Splitu, sajam knjiga u Puli... "Da bi ljudi više čitali - moramo se svi zajedno potruditi", kazao je Gavran. Ministrica je dodala kako čitanost u narodnim knjižnicama raste. Najavila je da će iduće godine biti objavljen prvi javni poziv za implementaciju Strategije poticanja čitanja. Iz EU socijalnog fonda. Predviđeni budžet je 50 milijuna kuna. 

"Vjerujem da nas čekaju bolje godine. Opet ponavljam - onaj tko ne postane čitatelj do 12 ili 13 godine, najvjerojatnije to neće ni postati. Posebno se moramo posvetiti djeci i mladima", kazao je Miro Gavran. "Bez čitatelja nema smisla ni književnost", zaključio je. Kazao je kako je u malim zemljama teško piscu ostvariti potrebne prihode za normalan život. "Ja imam sreću da sam uz to što sam prozni pisac - i kazališni pisac", dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!