15:07 / 26.04.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

'Bezimeni ožiljci' Alberta Kinerta

-

-

Foto: - / -

Svestrani likovni umjetnik - grafičar, slikar, kipar i ilustrator Albert Kinert ostvario je bogat opus. Dio tog stvaralaštva izložen je u zagrebačkoj Galeriji 'Kaj', u povodu 100. obljetnice njegova rođenja.
Svestrani likovni umjetnik - grafičar, slikar, kipar i ilustrator Albert Kinert ostvario je bogat opus. Dio tog stvaralaštva izložen je u zagrebačkoj Galeriji 'Kaj', u povodu 100. obljetnice njegova rođenja.

Maleni formatom, u tehnici suhe igle, 28 je grafičkih listova iz ciklusa Alberta Kinerta, koji je nazvao 'Bezimeni ožiljci'. Te su grafičke minijature nastale 1961., kada je slikao i neka od svojih najambicioznijih djela poput golemih ciklusa tuševa u boji.

Takvi formati najčešće se pojavljuju kao smjernice za ambicioznije uratke, no tvrdi struka, kod Kinerta su oni svojevrsni zaključci koji komprimiraju bogatstvo njegova slikarskog i grafičkog izraza.

-Njegov rukopis je vrlo autohton i vrlo prepoznatljiv do te mjere da je zapravo bio kadar apsolvirati i asimilirati različite stilske inačice iz povijesti umjetnosti. Ovaj ciklus, nastao u ranim šezdesetima, se na neki način utječe organičkoj apstrakciji, napominje autor izložbe i predgovora Jagor Bučan.

Iako je prošle godine predstavljena kritička retrospektiva Kinertovih radova, Galerija 'Kaj' uvrstila je ovu izložbu u svoj program: Imamo za to više razloga - prvo Kinert je doajen grafičke umjetnosti, a jedan od najznačajnijih razloga je taj da je ove godine stogodišnjica njegova rođenja, istaknula je voditeljica Galerije 'Kaj' Marija Roščić Paro.

I ova je izložba pokazala da će bogati opus Alberta Kinerta čija se grafička, slikarska i kiparska djela nalaze u svim važnijim hrvatskim muzejima i galerijama, a podsjetimo da ga se naziva i nesuđenim klasikom hrvatskog stripa, sigurno propitivati i naraštaji koji dolaze.

Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!