"Krajobrazi želje" na Industrijskom bijenalu u Istri

05.06.2023.

10:11

Autor: Jana Radić/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

4. Bijenale industrijske umjetnosti

4. Bijenale industrijske umjetnosti

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Velika skupna međunarodna izložba suvremene umjetnosti održava se u Puli, Labinu, Raši i Rijeci. Riječ je o 4. Bijenalu industrijske umjetnosti, koji je okupio 29 umjetnika iz cijeloga svijeta. Njihovi su radovi izloženi na čak 18 lokacija.

Instalacije i skulpture u prostoru privukle su pozornost. Istra je sudionicima Industrijskog bijenala bila iznimno inspirativna, a njihove dojmove zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

- Ovog puta su se kustosi bijenala Paolo Bianchi i Kristof Dosfeld odlučili za temu "Krajobrazi želje" jer su se toliko oduševili Istrom kao teritorijem, njezinim 'genius loci', da su je prepoznali kao izvrsno mjesto za projekcije svakojakih umjetničkih, utopijskih i mnogih drugih zamisli, komentira Damir Stojnić, umjetnički voditelj Labin Art Expressa.

Krajolici su fascinantni: što god nosimo kroz život, krajolici su dio toga, poručio je švicarski kustoski dvojac. U Istri su predstavili radove uglednih imena suvremenog izričaja.

Tu su i kreativci mlađe generacije:

- Moj rad se zove 'Industrijski golf', pretvorio sam Park skulptura Dubrova u golf teren. Sve te skulpture postaju prepreke za golfere i oni se kreću kroz park i igraju. Rad nije samo iz perspektive umjetnosti već i sporta, kaže umjetnik Christian Jankowski.

Umjetnica Natalia Stachon ističe da je bijenale za nju jako uzbudljiv:

- Prvi put sam u Hrvatskoj. Jako se veselim - upoznala sam mnogo ljudi i kolege iz cijelog svijeta, izjavila je Stachon.

Industrijski bijenale pokrenut je u Labinu 2014. godine.

- To nije samo bijenale koje se referira na bivšu industriju i na industrijsku baštinu, nego smo htjeli da industrija bude sastavni dio ovog bijenala. Upravo ta korelacija i aktivna participacija umjetnosti i industrije na svim nivoima je ostvarena na ovom bijenalu, smatra Dean Zahtila, predsjednik Labin Art Expressa.

Izložba je otvorena do kraja lipnja, a radovi se mogu razgledati na ulicama te u muzejima i galerijama Rijeke, Pule, Labina i Raše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!