"Bila je jedna od najljepših, jedna od najboljih"

26.01.2021.

22:09

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HTV

Mira Furlan

Mira Furlan

Foto: Labirint / HRT

Iznenada i prerano otišla je Mira Furlan, naša i američka glumica. Njezina smrt vratila nas je u ratne devedesete kada je nekim novinarima baš ona poslužila kao meta. O svemu što je tada prolazila i kako je na sve to gledala 2008. govorila je voditelju emisije Nedjeljom u 2 Aleksandru Stankoviću.

- Ja sam živjela između dva grada, od '86. kada sam srela Gorana Gajića, koji je sada moj muž. Priča je da sam ja otišla u Beograd kada je počeo rat, što je zaista potpuna laž. Mediji su tada i na jednoj i na drugoj strani, ne mislim da je to bio problem Hrvatske, krenuli proizvoditi tu nevjerojatnu mržnju, kazala je tada. 

Galerija
Iz emisije Labirint, Foto: Labirint/HRT
Iz emisije Labirint, Foto: Labirint/HRT

- I ja sam morala otići da bih mogla sačuvati nešto što sam mislila da sam ja. Ja više nisam bila glumica, niti u Beogradu, niti u Zagrebu. Ja sam postala simbol, i za ove ovdje, i za one tamo, govorila je tada.

Mi danas, vidim po mrežama, žalimo za Mirom, ali ja se nažalost moram sjetiti i suprotne situacije, kada za njom nije žalio gotovo nitko.

Snježana Banović, redateljica i spisateljica za Labirint

Snježana Banović, redateljica i spisateljica, za HTV-ovu emisiju Labirint kaže kako će hrvatsko glumište koje nosi mrlju izgona Mire Furlan, tu mrlju nositi i dalje. 

- Naprosto nije smoglo snage da se odupre jednom nacionalističkom ludilu. Jedna hajka koja ju je odnijela na drugi kontinent, kaže.

Mira Furlan

Mira Furlan

Foto: Labirint / HRT

- Bila je veličanstvena glumica. Bila je i humanist i socijalist. Bila je jedna od najljepših, jedna od najboljih. Bila je i devedesetih godina izložena nepravednom medijskom linču i otišla. Godine 2002. vratila se, igrala je Medeju na Malom Brijunu. I opet je bila veličanstvena. I opet je bila jedna od najljepših, jedna od najboljih. A je li se zapravo ikada vratila? Sada je više nema, kaže glumac Rade Šerbedžija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!