‘Bilježnica Robija K.’ - subverzivna satirična bomba

23.12.2019.

10:58

Autor: Mirna Farkaš Slamon/V.M./Hina

default error photo
Predstava ‘Bilježnica Robija K.’, premijerno postavljena u nedjelju u Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Marine Pejnović, otkačen je kazališni mozaik pomaknutog univerzuma kultne satiričke kolumne Viktora Ivančića.
Predstava ‘Bilježnica Robija K.’, premijerno postavljena u nedjelju u Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Marine Pejnović, otkačen je kazališni mozaik pomaknutog univerzuma kultne satiričke kolumne Viktora Ivančića u izvanredno subverzivnoj i eksplozivno duhovitoj kronici aktualnog društvenog trenutka.

To je prepoznala i premijerna publika Kerempuha, koja je glumce tijekom izvedbe nagrađivala aplauzom, a čitav glumački ansambl i autorski tim, zajedno s Ivančićem, na kraju ispratila oduševljenim ovacijama.

Kolumna Viktora Ivančića pisana u formi dnevnika splitskog dječaka Robija K. smatra se kultnom, i u raznim tiskanim i elektronskim oblicima čita se već 35 godina, a sada je po prvi puta na kazališnim daskama.

- Potpuno je novo iskustvo što se sve može iščitati iz teksta. Ja sam vidio generalnu probu i meni je to fenomenalno, tako da mi izgleda puno bolje u kazalištu nego na papiru, komentira Viktor Ivančić.

Prilagodba feljtona kazališnom mediju oživotvorila je papirnate likove: U stvari, svaki glumac igra više likova tako da funkcioniraju kao jedna družina koja uskače iz jedne u drugu ulogu i kreira taj kaos svijeta Robija K., napominje redateljica Marina Pejnović.

Robi K. je i danas jednako zainteresirani promatrač: Imali smo čak nekakvu varijantu, a to ćemo još vidjeti, da svaku izvedbu uzmemo novine od tog dana, otvorimo rubriku politike i izravno komentiramo i improviziramo, najavljuje glumac Josip Brakus.

- Igramo jednu bandu. To je kompilacija možda njegovih najvažnijih feljtona, i Viktor je dosta i utjecao na izbor. Oni su jako politični, vrlo brutalni, ističe glumica Linda Begonja.

Predstava 'Blježnica Robija K. zanimljiva je kazališna igra, no, pitanje je - jesu li opservacije devetogodišnjeg splitskog dječaka zanimljive danas kao što su bile devedesetih.

Pogledajte ulomak iz predstave i izjavu glumca Josipa Brakusa, koju je dao uoči premijere za tjedni pregled emisije Kultura s nogu:

Robi K. - lucidni je komentator suvremene stvarnosti

Vječni učenik trećega razreda, hinjeno naivni Robi K., lucidni je komentator suvremene stvarnosti čije oštroumne opaske o hrvatskoj dnevno-političkoj zbilji, ugrađene u dnevničke bilješke o svakodnevnici devetogodišnjaka iz ne osobito uglađene splitske obitelji srednje klase, već tri i pol desetljeća predstavljaju jedan od vrhunaca domaćeg novinskog pisma.

Rođen, uvjetno rečeno, za vrijeme Tita, živio je u socijalističkoj Jugoslaviji, preživio je rat i (pljačkašku) tranziciju na kapitalizam i demokraciju, i sa svim svojim traumama oživio na pozornici Kerempuha kao protagonist uvrnute predstave čiji neodoljivo zaigrani groteskni svijet nastanjuju karikaturalni egzemplari prepoznatljivih društvenih tipova.

U inscenaciji mlade redateljice Marine Pejnović prema dramatizaciji Dine Vukelić, gorko-smiješni fiktivni univerzum izgrađen kroz satiričku ‘dnevničku’ kolumnu koju je Ivančić objavljivao od 1984. u splitskom Feral Tribuneu, izrasta kao razigrana, dječje vesela predstava sastavljena od niza bešavno međusobno povezanih eksplozivno subverzivnih sličica, u predstavi kojom taj teatar apsolutno opravdava svoj satirički predznak.

Kamen temeljac za kolumnu Robija K. bila je ‘Militaristička brojalica’ objavljena u prvom broju Ferala ‘Eci peci pec, mrtav si ko zec, ubila te haubica, odnjela ti pola lica ...’ koja ujedno i otvara Kerempuhov novi komad.

Izuzetno inteligentan, satiričan duh Ivančićevog fiktivnog dječaka dobio je priliku za karikaturalan teatarski društveni komentar: Robi K. pojavljuje se na sceni uz pjesmu i krikove u karikiranoj inscenaciji prizora njegova rođenja, nakon čega kreće vrtoglavo putovanje kroz neuralgične točke aktualnog hrvatskog trenutka.

Od nacionalizma do pitanja školske lektire

Od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, ‘naših’ i ‘njihovih’ pa sve do pitanja školske lektire i inicijativa usmjerenih na zabranu pobačaja, predstava se gradi kao ludistički glumačko-scenski patchwork koji spaja nespojivo.

Zvukovi eksplozije i dječje zvečke, pancirke i pidžame, oružje i plišane igračke, brojalice i militarizam, dječje pjesme i prizvuk punka, sve to dodatno garnirano video projekcijama kao transmedijskom dopunom mozaične dramaturgije predstave.

Jedan od glavnih likova toga komada svakako je Ivančićev izvanredno duhovit intelektualni humor u splitskome idiomu, uobličen u naizgled neinteligentne dijaloške razmjene Robija i ostalih prepoznatljivih karaktera koji nastanjuju njegov naopaki svijet Dide sa Šolte, Mame i Tate, učiteljice Smilje, njegovih prijatelja Kana Štete, Nele Svinjogojstvo, Rina Sajle i drugih.

Josip Brakus Robija igra razigrano, ugrađujući u njegovu dječju infantilnost dozu oštroumne mudrosti. Glumački ansambl te otkačene, anarhične predstave pune politički nekorektnog humora još čine Željko Königsknecht kao Dida i Robijev saveznik i savjetnik, te Linda Begonja, Filip Detelić, Ana Maras Harmander i Matija Šakoronja, u više uloga.

Robi K., dječje zaigrani svjedok povijesti, gorko cinični zafrkant smatran najautentičnijim likom novinarskih kolumni naših prostora, u novoj je Kerempuhovoj produkciji oživio kao komični junak smrtno ozbiljne stvarnosti u dinamičnoj, zabavnoj i hrabroj političkoj satiri, koja se brutalnim humorom bori protiv suštinske i tragikomične ljudske gluposti.

Na premijeri je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!