11:45 / 05.09.2018.

Autor: V.M./HRT

Blago Gazi Husrev-begove biblioteke u Zagrebu

Osman Lavić

Osman Lavić

Foto: - / -

'Blago koje traje' naziv je izložbe otvorene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Gazi Husrev-begova biblioteka jedna od najstarijih kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini, utemeljena 1537. godine.
'Blago koje traje' - naziv je izložbe otvorene sinoć u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Posvećena je Gazi Husrev-begova biblioteci - jednoj od najstarijih kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini, utemeljenoj 1537. godine.

Izložba je rezultat suradnje zagrebačke knjižnice i Gazi Husrev-begove biblioteke iz Sarajeva, a predstavlja bogatstvo knjižne građe koja se stoljećima čuva u toj sarajevskoj knjižnici i prvi je put postavljena u Hrvatskoj.

Tom prigodom predstavljena je i monografija objavljena u povodu 480. obljetnice te biblioteke.

Naša institucija spada u red biblioteka sa specijalnim zbirkama. Ono što je posebno ističe su arebički rukopisi – 10973 kodeksa, odnosno oko 20 tisuća djela na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku, koji su nastajali pred 500-njak godina, odnosno u vrijeme dok je Bosna bila u sastavu Osmanskoga carstva,  ističe ravnatelj Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!