12:54 / 25.05.2020.

Autor: Inja Svetl/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Bliski, ali bezopasni kontakt sa Stanislavom Habjanom

-

-

Foto: - / -

Svestranim umjetnik bogate profesionalne biografije Stanislav Habjan u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), predstavlja s dosad neobjavljenim, neizlaganim radovima, a postav seže i u budućnost - do 2023. godine..
Piše priče i novele, bavi se dizajnom, likovnošću, performansom i multimedijom... Riječ je o svestranom umjetniku bogate profesionalne biografije Stanislavu Habjanu koji se, u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, predstavlja s dosad neobjavljenim, neizlaganim radovima.

Prozni su mu tekstovi u antologijama, prevedeni na mnoge jezike, dizajner je plakata i kataloga, vizualnih identiteta za domaće i međunarodne umjetničke projekte, filmske, glazbene festivale, kazališne predstave - i za sve je često nagrađivan.

Sada nas neizlaganim i javnosti nepoznatim djelima, većinom plakatima, vodi kroz svojevrstan presjek svoje karijere na izložbi ‘Neobjavljeno 1983. - 2023.’ – da, dobro ste pročitali – 2023. godine.

- U sklopu postava možda ima 3 ili 4 dizajna koji su napravljeni ranije, a sve ostalo je napravljeno 2019. i 2020. Tako da je ovo u stvari pregled sadašnjih projekata i budućih, jer i do 2023. kroz sve se prijedloge dokumentiraju neki projekti koji su tek u zamisli ili tek počeli, kaže Habjan, koji se u posljednje vrijeme vizualno i tekstualno poigrava i društvenim mrežama:

Kustos izložbe Marko Golub napominje da Habjan cijelo vrijeme kombinira predmete, slike, misli koje se povezuju i stvaraju nova značenja.

- Ono što je recimo meni intimno važno je to da u ovo doba nesigurnosti, kad nismo baš sasvim sigurni gdje ćemo biti s obzirom na cijelu situaciju, njegova izložba i taj koncept neobjavljenog zapravo zrači nekim optimizmom, ističe Golub.

- Ono što se doista čini vrlo važnim u konceptu Stanislava Habjana je upravo njegova sposobnost da ljude uvede u jedan potpuno novi svijet - svijet mašte - jer je doista riječ o uranjanju u nešto veselo, nešto drugačije, dodaje asistentica kustosa izložbe Ora Muščet.

I dok nema službenih otvorenja izložbi kao mjesta okupljanja, razgovora, hvale, kritike, Hrvatsko dizajnersko društvo poziva, do 5. lipnja, na bliski, ali bezopasni kontakt s djelima Stanislava Habjana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!