11:19 / 24.05.2018.

Autor: V.M./Z.T.K./HRT

Bogata nova sezona Lisinskog i Zagrebačke filharmonije

Dražen Sirišćević

Dražen Sirišćević

Foto: - / -

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i sljedeće će sezone biti mjesto susreta publike s vrhunskim umjetnicima i njihovom glazbom, a pod istim krovom svira i Zagrebačka filharmonija, koja će i otvoriti sezonu - Mahlerovom 'Simfonijom tisuće'
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i sljedeće će sezone biti mjesto susreta publike s vrhunskim umjetnicima i njihovom glazbom, a pod istim krovom svira i Zagrebačka filharmonija, koja će i otvoriti sezonu - Mahlerovom 'Simfonijom tisuće'.

Sezona počinje 29. rujna filharmonijinom izvedbom "Simfonije tisuće" Gustava Mahlera, pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka. Ponosni smo da možemo predstaviti tri ciklusa: Crveni i Plavi s 11 koncerata i Off-ciklus sa 6 koncerata. Predstavit ćemo Juliana Rachlina, zatim sjajnog  kubanskoga jazz pijanista Gonzala Rubalcabea, a tu je i puno naših glazbenika među kojima je i Ivan Krpan, mladi pijanist koji će s nama imati koncert,  najavljuje ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Lisinski ne zaboravlja mlade snage, pa će Ivan Krpan nakon koncerta u studenom sa Zagrebačkom filharmonijom, iduće godine nastupiti i s Belgijskim nacionalnim orkestrom. U studenom ću svirat ću 5. Beethovenov koncert, a u svibnju Schumannov Klavirski koncert,  kaže pijanist Ivan Krpan.

I dok Filharmonija nastavlja osvajati svijet, uz već dogovorene koncerte u Izraelu, Omanu i Kuvajtu, svjetski umjetnici nastavljaju u novoj sezoni osvajati publiku u Lisinskom.

Tu je još sedam velikih inozemnih orkestara: Kraljevski Concertgebouw orkestar, Nacionalni belgijski orkestar, Simfonijski orkestar Minhenskoga radija koji dolazi s Bavarskim zborom pod ravnanjem maestra Repušića, dolazi nam i orkestar iz doba prosvjetiteljstva Kremerata Baltica, te komorni sastav Akademije St. Martin in the Fields. Uz to nastupit će 21 veliki solist,  ističe ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević.

Među njima su i svjetski poznati pijanisti, naš Ivo Pogorelić te Danilo Trifonov, no mnogo je više onih koji vole popularnu glazbu, nego ljubitelja klasike, kaže prvi čovjek Lisinskog, koji je nerijetko na udaru kritike zbog gostovanja nekih izvođača.

Za tu sezonu smo od grada Zagreba dobili 1 šestinu njezine pune cijene, pa nekako moramo platiti ostalih 5 šestina. Taj dio pokrivamo iznajmljivanjem dvorane. Kad to ne bismo radili, ne bismo mogli platiti ni sve ove velike orkestre, soliste i dirigente,  odgovara Sirišćević.

Uglavnom, i jedni i drugi doći će od jeseni na svoje jer u Lisinskom vas, da parafraziramo slogan Zagrebačke filharmonije, čeka sve ono što još niste čuli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!