19:43 / 16.12.2020.

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik 2/B.A./HRT

Bogati božićni običaji dubrovačkog kraja

-

-

Foto: - / -

U Dubrovačkom statutu još u 13. stoljeću spominje se unošenje badnjaka i pjevanje kolendi.
Ekipa HTV-ova Dnevnika vodi vas u šetnju dubrovačkim muzejima - nekoliko zanimljivih izložbi o bogatim božićnim običajima dubrovačkog kraja. U ovo vrijeme darivanja na taj su način zahvalili donatorima, a Dubrovčanima ponudili malo blagdanskog ozračja.

➡️ Papa: Božić s ograničenjima protiv koronavirusa može biti autentičniji

U Dubrovačkom statutu još u 13. stoljeću spominje se unošenje badnjaka i pjevanje kolendi. Izložbom u Kneževu dvoru dubrovački muzeji oživjeli su blagdanski ugođaj dubrovačkih saloča. Bogat stol ukrašen lovorikom, srebreno posuđe. Izloženi su darovani predmeti rijetko predstavljeni javnosti.     

- Uglavnom su ovo donacije predmeta iz obitelji De Bona, Jelić, Glavić, Ivanović i Veramenta, kaže Ljiljana Ivušić, muzejski savjetnik u Dubrovačkim muzejima.

U središtu saloče nekad je bio bambin - iznosio se na Badnji dan. Danas je taj običaj ostao samo u dubrovačkim crkvama.

- Bambin se iznosio prije nego što je došao Betlehem, možemo reći da je Betlehem zamijenio samoga bambina, Betlehem se pojavio prije pojave bora, kaže viši kustos Ivica Kipre, autor izložbe Sjaj davnih Božića.


U žitnici Rupe Sjaj davnih Božića -  na zanimljivoj instalaciji s božićnim ukrasima izloženi su baluni i igračke iz fundusa Etnografskog muzeja.

- Intencija je približiti sugrađanima toplinu Božića. Prikazujemo te balune, to romantično vrijeme 50-ih, 80-ih godina iz tog perioda u našem fundusu, kaže Kipre.

- Pozivam sugrađane da prošetaju, ne možemo se okupljati u velikome broju, ali pojedinačno možemo obići ove lijepe izložbe koje smo pripremili poziva ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Brautović.

Duga tradicija i različiti običaji, ali samo jedna želja za ovogodišnji Božić - dobro zdravlje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!