12:22 / 25.04.2018.

Autor: V.M./I.H./HRT

Boris Ljubičić na rezervnoj klupi

-

-

Foto: - / -

Službeni plakat Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. osmislio je ruski umjetnik Igor Gurovič, no kako dizajneri ostalih zemalja ne bi bili zakinuti u svojoj kreativnosti, osmišljena je 'utješna' skupina dizajnera.
Na rezervnoj klupi autora vizualnog identiteta Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji sjedi i Boris Ljubičić. Službeni plakat prvenstva osmislio je ruski umjetnik Igor Gurovič, no kako dizajneri ostalih zemalja ne bi bili zakinuti u svojoj kreativnosti, osmišljena je, naime, 'utješna' skupina dizajnera.

Sve se već zna do u detalja: i kad počinje i tko s kim igra po skupinama i raspored i točna satnica, a zna se, naravno, i kakvim se službenim plakatom najavljuje Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

Na njemu simbol ruskog nogometa, planetarno slavni vratar Lav Jašin koji je u prošlom stoljeću nastupio na čak četiri svjetska prvenstva – hvata loptu na kojoj se ocrtavaju granice Rusije. Plakat je u retro stilu osmislio ruski umjetnik Igor Gurovič i taj njegov rad svakodnevno će od sredine lipnja gledati milijuni ljudi.

Kako ni dizajneri ostalih zemalja ne bi bili zakinuti u svojoj kreativnosti, osmišljena je utješna skupina u kojoj neslužbeno – svojim rješenjem plakata – nastupaju predstavnici dizajna onih država koje su se uspjele plasirati na Svjetsko prvenstvo. Na toj rezervnoj, dizajnerskoj klupi u ime Hrvatske sjedi – Boris Ljubičić.

Boris Ljubičić ljubitelj je nogometa, ali ne i fanatik. Kao rođeni Sinjanin navija, naravno, za Hajduk, pa ne čudi da je 1970. godine poželio napraviti zidni kalendar s njegovim nogometašima snimljenima s leđa. Jedino na što nije računao jest ego nogometaša, koji su željeli da im se u akciji vidi lice, pa mu je ta ideja propala. Tek puno godina kasnije napravit će Hajduku kalendar kakav želi.

Plakati iz 32 zemlje za Svjetsko nogometno prvenstvo bit će predstavljeni na izložbi. Tjedan dana prije njegova početka, 7.lipnja, svaka će zemlja organizirati svoju izložbu, a Ljubičić razmišlja o tome da u Hrvatskoj to bude u Mimari. Iako su plakati tematski vezani nogomet, na njima se može iščitati i mnogo zanimljivih kulturoloških slojeva.

Ljubičić, inače, vjeruje u trenera Dalića i naše dobro plaćene reprezentativce, ali malo više od igre, autora nacionalnog simbola - kvadratića koji postaju kockice - muče naši dresovi i njihove boje, točnije alternativna verzija koja je sada napravljena u tamnijim tonovima.

Pogledajte kakva je rješenja pripremio Ljubičić, kako komentira druge vizuale, te zašto mu se ne sviđa nova verzija našeg dresa u reportaži iz emisije Pola ure kulture, koju osim srijedom na HRT1 možete pratiti i na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!