14:17 / 21.11.2019.

Autor: HRT

Borivoj Radaković dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dobitnikom Nagrade Janko Polić Kamov 2019., koju Hrvatsko društvo pisaca dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, proglašen je Borivoj Radaković za roman "Hoćemo li sutra u kino".
Dobitnikom Nagrade Janko Polić Kamov 2019., koju Hrvatsko društvo pisaca (HDP) dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, proglašen je u Zagrebu Borivoj Radaković za roman "Hoćemo li sutra u kino", koji se nametnuo književnom izvrsnošću i inovativnošću.

Tako je odlučilo tročlano prosudbeno povjerenstvo, u kojemu su ove godine bili književnici Zoran Ferić, kao predsjednik te, kao članovi, Dorta Jagić i Igor Mandić.

Dobitnika je u Vili Arko proglasio prošlogodišnji laureat Igor Mandić, koji je istaknuo kako je žiri imao težak posao među više od 100 naslova odabrati onaj najbolji.

Knjiga Borivoja Radakovića u toj se velikoj produkciji izdvojila kao roman koji se, kako je rekao-zbog tematske inovativnosti, oštroga zadiranja u tabue, bespoštednoga sondiranja bračnih mučnih odnosa, te brutalne ali jezično sputane ljepote, daleko izdiže nad najvišim vrhuncima psiho-socijalne, ljubavno-erotske proze u hrvatskoj književnosti.

- Četrdesetogodišnjak koji je 1990. godine romanom "Sjaj epohe" iznimnom pripovjedačkom vještinom pokazao kako dezinficiranje jezika vodi u bolno nacionalno čišćenje, sada je, uoči svojih sedamdesetih godina, u skladu sa zrelom dobi, oblikovao protagonista romana "Hoćemo li sutra u kino", rekao je Mandić čitajući obrazloženje žirija.

- Taj protagonist, u osrednjosti svoje egzistencije, (do)pušta da se svijet oko njega razlijeva, dok je njegova jedina uporišna energetska točka na koju se može osloniti, srećom, samo ljubomora, istaknuo je nadalje Mandić.

- Fabulativno, priča je vješto vođena između psiholoških opservacija i čak i maloga triler zapleta, sva sročena u lapidarnim rečenicama koje i takve prelaze okvire sažetih poglavlja, dodao je.

Radaković je zahvalio žiriju na nagradi i kolegama koji su pratili što radi i što je napravio, istaknuvši kako mu je to prva nagrada koju je dobio za svoj književni rad, te tako ona za njega predstavlja "priznanje, ali i obavezu".

- Hrvatsko društvo pisaca odabralo je Janka Polića Kamova kao prethodnika kojem bi se trebalo diviti i na neki ga način slijediti, rekao je Radaković i dodao kako je to radio cijelog života, otkad piše.

- Uvijek sam na taj način gledao literaturu, da bude pomalo razbijačka, da se što više može približava umjetnosti, da bude hrabra i nepokolebljiva. Mislim da sa tako i ja radio, a sada je to donekle tako i prepoznato, dakle, nekako sam i uspio, i sada sam pravi Kamov, dakle - punker iz malo novijeg vremena, dodao je.

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa od 10 tisuća kuna i statue u izvedbi umjetnika Davora Krelje.

Nagradu je HDP utemeljio 2014., a dodjeljuje se u spomen na Janka Polića Kamova, jednog od najistaknutijih hrvatskih autora i istinskoga začetnika hrvatske i europske književne avangarde, kao simbolička potvrda vrijednosti književnoga stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena već i njegov sustvaratelj te pomak prema budućnosti.

Ispred HDP-a okupljene je pozdravio književnik Velimir Visković, koji je istaknuo kako je riječ o jedinoj nagradi toga društva, kojom HDP nastoji "baštiniti kamovljevsko nasljeđe" tog velikog hrvatskog pobunjenika i avangardista.

Ove godine na natječaj je pristiglo 106 naslova objavljenih u razdoblju od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2019.; u poluzavršnicu ih je uvršteno 15, a Radakovićev roman "Hoćemo li sutra u kino" pobijedio je među sedam naslova uvrštenih u finalnu utrku za to prestižno priznanje koje HDP dodjeljuje za književnu izvrsnost i inovativnost.
.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!