Branka Cvitković kao Sokrat

11.03.2019.

12:39

Autor: Koraljka Kirinčić/V.M./HRT

default error photo
U multimedijskoj 3D predstavi 'Smrt Sokratova' Sokrat je ona - naša poznata glumica Branka Cvitković kojoj je to prva premijera nakon odlaska u mirovinu.
U multimedijskoj 3D predstavi 'Smrt Sokratova' Sokrat je ona - naša poznata glumica Branka Cvitković kojoj je to prva premijera nakon odlaska u mirovinu.

'Sokrat ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država i kvari mlade', tvrde tužitelji i predlažu smrt. On staje pred sud i brani se časno, s uvjerenjem da su istina i pravda na njegovoj strani.

Nakon Vergilija i Petronija na red je došao Platon, kao završni dio antičke trilogije Umjetničke organizacije SKOP i redatelja Nenada Glavana.

'Smrt Sokratova' koja je u subotu premijerno izvedena u Kulturno umjetničkom centru Travno temelji se na Platonovoj 'Apologiji' uz motive preuzete iz 'Države', 'Gozbe' i Aristofanovih 'Ptica'.

- Ja barem tako vidim i Rimsko carstvo i grčku civilizaciju – one jesu unionističke, globalne, kao što je to danas Europa. To je neki trenutak u kojem se danas nalazimo, komentira redatelj Nenad Glavan.

Platonovu učenju o ideji ženski je glas dala Branka Cvitković kojoj je ovo prva premijera nakon odlaska u mirovinu: Nije mi uopće na pamet palo ni da je Sokrat muškarac, niti da sam ja žena jer ne dijelim svijet na ženski i muški. Dapače, postoji samo pametno i glupo, a žensko i muško su više formalne i dekorativne podjele, smatra Branka Cvitković.
BRANKA CVITKOVIĆ U svojoj, pak, prvoj profesionalnoj premijeri niz likova odigrao je mladi glumac Toma Medvešek: To mi se svidjelo, dalo mi je mogućnost da se igram sam sa sobom, a i sa svim tim učenicima, pa i tamničarom i sucem. Bilo mi je neizmjerno zabavno raditi takav projekt, kaže Medvešek.

U predstavi se Sokrat obračunava s državom, demokracijom, tužiteljima, ali i sa samim sobom. Atenska je demokracija osudila jednog od svojih najvećih umova, a ova 3D multimedijalna predstava pokazuje koliko su se države i demokracije do danas malo promijenile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!