11:36 / 02.03.2018.

Autor: V.M/S.Š.M./HRT

Branko Čegec: Zašto smo postali društvo talaca?

Branko Čegec

Branko Čegec

Foto: - / -

Ugledni pjesnik, književni kritičar i teoretičar, urednik i nakladnik Branko Čegec, ujedno i odličan poznavatelj naše književne i izdavačke scene, predstavio je svoju novu knjigu 'Talačka kriza'.
Ugledni pjesnik, književni kritičar i teoretičar, urednik i nakladnik Branko Čegec, ujedno i  odličan poznavatelj naše književne i izdavačke scene, predstavio je 'Talačku krizu' - knjigu izabranih tekstova nastalih u posljednjih četvrt stoljeća.

Živimo u vremenu u kojem postajemo taoci različitih situacija i različitih mehanizama. Dio je to dugogodišnje preokupacije Branka Čegeca koji godinama nizom eseja i kritičkih osvrta sjajno dijagnosticira stanje u kulturi i društvu.

Tekstovi okupljeni u knjizi nastajali su različitim povodima i prigodama, podijeljeni su u pet cjelina a tiču se primarno suvremene književnosti i njezinih konteksta.

Upravo u tom pisanju, u presvlačenju vlastitih tekstova u ovoj knjizi se pokazuje da 'talačka' kriza nije samo kriza jednog autora, jedne kulture, nego da je jedan opći problem i proces u kojem nam ne ostaje drugo nego da upravo pisanjem i čitanjem pronalazimo to mjesto otpora,  kaže jedan od predstavljača knjige Miroslav Mićanović.

Kulturni i društveni fenomeni sadržajni su okvir ove cjeline: zanimljiva su paralelna čitanja pjesnika koje nijedna povijest književnosti nije dovela u vezu, kao i davno objavljeni intervjui u kojima Čegec daje precizne dijagnoze tegobnoga stanja.

To je prije svega bila samopomoć za mene - naravno da sam koristio tu opću otrcanu frazu zato što mi se čini da je to jedan od marketinških mehanizama koji su u književnosti ozbiljne tekstove gurnuli u stranu i učinili nas sve na neki način taocima, ali su nas učinili i pacijentima,  ističe Branko Čegec komentirajući naslov svoje nove knjige, koja znatiželjnim čitateljima može biti i jedna je od mogućih terapija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!