Brdo Petehovac nova lokacija Motovun Film Festivala

02.06.2023.

17:35

Autor: Hina/HRT/A.S.

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Planina Petehovac u Gorskome kotaru nova je, dodatna lokacija na kojoj će se održati Motovun Film Festival, koji mijenja ime u Cinehill, objavili su organizatori na konferenciji za novinare na Petehovcu.

Umjetnički direktor Festivala Igor Mirković istaknuo je da promjenom lokacije i imena završava jedna etapa u povijesti Festivala.

- Prvi put da će se festival s novim imenom odvijati na dva brda. Ovime se zatvara jedno poglavlje festivala i on nikad neće biti isti. Oni koji nas duže prate znaju da je naš slogan 'dobrodošli na brdo filmova'. Od ove godine krećemo s brda u planinu i zato smo našem novom konceptu nadjenuli ime Cinehill. Tu igru riječi mogli bismo prevesti kao Brdo filmova, kazao je na novinskoj konferenciji održanoj 50 dana uoči festivala.

Autor novoga imena, redatelj Nevio Marasović, koji je sudjelovao i u izboru lokacije, kazao da je organizacijski tim htio napraviti nešto novo i neuobičajeno za Hrvatsku, pa će se u sklopu infrastrukture naći i kino kupola naziva Francis Ford Kupola. Napomenuo je da je pri odabiru lokacije presudna bila priroda Gorskoga kotara kao i sve toplije vremenske prilike. 

- Imamo cijelo brdo s pogledom, skijalište, sanjkalište gdje možemo smjestiti kina i koncerte. Tu se nalazi hotel Petehovac u sklopu kojega će se održati festival, a ispred hotela napravit ćemo festivalski trg Kreše Golika, glavno okupljalište s ugostiteljskim objektima, dućanom s festivalskim suvenirima te će se i koncerti tamo odvijati, istaknuo je.

Kamp na dnu skijališta 

Otvoreno kino preuzet će lokaciju zimskoga sanjkališta.

- Za otvoreno kino na sanjkalištu, odnosno livadu s padom postavit ćemo bale sijena te će primati do 1000 ljudi. Imat ćemo i kamp na dnu skijališta, pa će se gosti buditi okruženi divnom prirodom, kazao je Marasović za Hinu.

Članica selektorskog tima Milena Zajović naglasila je da je izazovan posao organizacije festivala i izbora filmova urodio odličnim programom, koji će biti objavljen krajem lipnja.

- Za par dana festivala radimo volovski posao cijelu godinu i moramo pogledati stotine filmova. Ove godine odabrali smo jedan od najboljih programa dosad. Prvi put de facto radimo dva festivala, kazala je, poručivši da će festival usprkos promjenama zadržati svoju bit. 

I dalje žele filmove s dušom, emocijama, koji tjeraju na razmišljanje i opreka su mainstream filmovima, kazala je te istaknula da je Motovun film festival jedan od motivatora za razvoj hrvatskih nezavisnih kina.

- Godine 1999. nije bilo nijednog neholivudskog filma u hrvatskim kinima. Sad imamo nezavisna kina i vjerujemo da je Motovun bio prvi kotačić koji je tome doprinio, rekla je.

Važni kratkometražni filmovi 

Važnu sastavnicu festivala činit će kratkometražni filmovi čiji će pobjednik, točnije najbolji europski film, i ove godine konkurirati za Europsku filmsku nagradu.

Festival za mlade Timpetill ove će godine od 13. do 16. lipnja u Delnicama predstaviti neke od najznačajnijih filmova godine.
- Po uzoru na književni predložak 'Grad bez roditelja', u ovom svijetu bez odraslih vladaju i stvaraju djeca i mladi. Mlade programerke s ADU i Verna kreirale su program, mladi će pomoći u realizaciji programa i na kraju - mladi će reći zadnju riječ i odlučiti o najboljem filmu, naglasila je selektorica Inja Korać.

Festival će se održati na staroj lokaciji u Motovunu od 22. do 24. srpnja, a nakon dana pauze, od 26. do 29. srpnja na brdu Petehovac kraj Delnica.

Podršku festivalu pružaju Primorsko-goranska županija, Istarska županija i Turistička zajednica Primorsko-goranske županije te Hrvatski audiovizualni centar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!