Brešanov film osvojio nagradu publike u Grčkoj

14.11.2019.

11:31

Autor: V.M./Hina/HRT

-

-

Foto: - / -

Film ‘Koja je ovo država Vinka Brešana osvojio je Nagradu publike u konkurenciji Balkan Survey na 60. Međunarodnom filmskom festivalu Solun, čime je postao prvi redatelj u povijesti tog festivala koji je dva puta nagrađen nagradom publike.
Film ‘Koja je ovo država Vinka Brešana osvojio je Nagradu publike u konkurenciji Balkan Survey na jednoj od  najdugovječnijih europskih filmskih manifestacija, 60. Međunarodnom filmskom festivalu Solun.

Brešan je tako postao prvi redatelj u povijesti tog festivala koji je dva puta nagrađen nagradom publike. Brešan je, naime, na solunskom festivalu pobijedio i s filmom ‘Svećenikova djeca' iz 2013. godine, a ove godine njegova se priča okupljena oko nekoliko glavnih likova - suicidalnog generala, ministra policije i grupice umirovljenika - natjecala s još 25 filmova.Film 'Koja je ovo država' prikazan je u rujnu i na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Varšavi. Dosad je nagrađen Zlatnom Arenom za najbolju glavnu mušku ulogu (Krešimir Mikić) te Zlatnom arenom za scenarij (Mate Matišić). U Srbiji je proglašen najboljim filmom 48. Filmskog festivala SOFEST.

Snimljen je u produkciji Interfilma, Orka Production Studija iz Varšave i Zillion filma, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.
Vinko Brešan: 'Humor uvijek nekoga uvrijedi, ali ga se mora prihvatiti'
Vinku Brešanu, čije je komedije 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Svećenikova djeca' u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi, to je šesto dugometražno ostvarenje.

Najboljim grčkim filmom na grčkom festivalu proglašen je 'Siege On Liperti Street' redatelja Stavrosa Pamballisa, a u međunarodnom natjecateljskom programu također grčki film ‘Defunct' redatelja Zachariasa Mavroeidisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!