12:38 / 16.09.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

Brigitte Lacombe: omiljena portretistica filmskih zvijezda

-

-

Foto: - / -

Najviše iščekivani fotografski događaj godine - tako je najavljivana izložba jedne od najuglednijih svjetskih fotografkinja, Francuskinje Brigitte Lacombe, otvorena u zagrebačkom Francuskom paviljonu.
Najviše iščekivani fotografski događaj godine - tako je najavljivana izložba jedne od najuglednijih svjetskih fotografkinja, Francuskinje Brigitte Lacombe, otvorena u zagrebačkom Francuskom paviljonu.

Četrdeset vrhunskih fotografija velikog formata istinski su doživljaj za filmofile i obožavatelje velikih filmskih autora i slavnih glumaca, mala filmska fotografska enciklopedija, a ona počinje godine 1975. kada mlada Brigitte Lacombe snima svoje prve fotografije na setu Pakulinog filma 'Svi predsjednikovi ljudi' - i zvijezda je rođena. Postaje dvorska fotografkinja prestižnih svjetskih redatelja kao i omiljena portretistica filmskih zvijezda.

- Izložba donosi dvije različite cjeline: fotografske reportaže s filmskih setova i portrete iz studija. Na filmskom setu gostujući fotograf mora biti nevidljiv i vrlo diskretan, dokumentirati ono što vidi i nad čim nema kontrolu. S portretima je situacija znatno drugačija: u studiju kontroliram sve uvjete - rasvjetu, atmosferu, glazbu... To je intimna situacija i ne razmišljam o osobama kao o zvijezdama, već me zanimaju glumci čijem se radu divim, izjavila je Brigitte Lacombe za Vijesti iz kulture.

Izložba je u Zagreb stigla iz Sarajeva gdje je bila postavljena u povodu 25. Sarajevskog filmskog festivala.

- Ona ima vrlo zanimljiv senzibilitet i način da se približi ljudima i da ih nekako opusti kad ih fotografira. Tako da su svi mladi glumci, koje je ove godine upoznala u Sarajevu, nekako unaprijed imali povjerenja u nju, napominje kustosica sarajevske izložbe Lejla Hodžić.

U Brigitte Lacombe tako već nekoliko desetljeća povjerenje imaju Scorsese, Tarantino, Inarritu, Spielberg i mnoga glumačka imena poput Meryl Streep, Di Capria, De Nira, Isabelle Huppert ili Cate Blanchett.

Izložba ostaje otvorena do 28. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!