British Museum nabavio 103 crteža majstora Hokusaija koji su bili "izgubljeni"

04.09.2020.

11:28

Autor: Hina/HRT

Public Co/Pixabay

Public Co/Pixabay

Foto: - / -

"Izgubljeni" crteži zadnji su puta bili javno viđeni 1948., na jednoj dražbi, te su se ponovno pojavili 2019. u Parizu.
British Museum objavio je da je nabavio 103 crteža, koji su više od 70 godina bili smatrani izgubljenima, djelo japanskog slikara Hokusaija (1760.-1849.), koji je svjetsku slavu stekao grafikom "Val".

Te crno-bijele crteže japanski majstor izradio  je 1829., kada je imao 70 godina, za ilustraciju knjige koja nikada nije bila objavljena.

"Izgubljeni" crteži zadnji su puta bili javno viđeni 1948., na jednoj dražbi, te su se ponovno pojavili 2019. u Parizu.

Britanski muzeji koji imaju neke od najvećih zbirka tog japanskog slikara izvan njegove domovine, navode da su kupljeni crteži osobito vrijedni jer su nastali u razdoblju kada Hokusai više nije mnogo stvarao i proživljavao je niz životnih drama.

Na tim izgubljenim crtežima majstor je slikao životinje, cvijeće, prizore iz povijesti i vjerskog života, mitološke ili književne likove, ukratko "sadržaj koji ne nalazimo ni u jednom prijašnjem Hokusaijevom djelu", priopći je muzej.

Posebno su važni "maštoviti čarobni prizori o porijeklu čovjeka u drevnoj Kini", navodi se u priopćenju.

Ta će se djela moći pregledati na mrežnoj stranici muzeja i bit će predstavljeni javnosti na izložbi. Hokusai je postao jedan od najslavnijih japanskih slikara u svijetu zahvaljujući grafičkoj mapi "36 pogleda na Fujiyamu", koja obuhvaća i slavni drvorez divovskog vala koji prijeti trima brodicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!