16:13 / 04.06.2019.

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./HRT

Brod, grad akvarela

-

-

Foto: - / -

U Slavonskom Brodu traje izložba 8. hrvatskog triennala akvarela. dugom tradicijom akvarelizma nastoji svratiti pozornost na tu pomalo zapostavljenu, a tako poticajnu slikarsku tehniku.
U Slavonskom Brodu traje izložba 8. hrvatskog triennala akvarela. Nije joj slučajno domaćin baš grad na Savi.  S dugom tradicijom akvarelizma nastoji svratiti pozornost na tu pomalo zapostavljenu, a tako poticajnu slikarsku tehniku.

Na 8. izložbi hrvatskog triennala akvarela brodska je slikarska dionica neizostavna. Prozračni Šimićev oblak plovi tako iznad slavonskih ravnica.

- Ja samo na papiru radim akcente i tim akcentima želim reći upravo svoje impresije. Ti akcenti su moja impresija na bijeli papir i na cijeli život, rekao je Josip Šimić, slikar.

Baš zato moraju biti dobro promišljeni i zanatski savršeni. Takav je akvarel, zahtjevna tehnika u kojoj nema popravaka. Ovdje je njeguju već desetljećima. 

- Nešto što je konstanta zahvaljujući i našoj povijesti akvarela i sjajnim vrsnim pedagozima, Krunoslavu Kernu, Predragu Gollu. Svi su to ljudi koji su pridonijeli popularizaciji akavrela, ne samo ovdje nego puno, puno šire, naglašava Branimir Pešut, slikar i voditelj Kabineta akvarela.

I triennalne su izložbe rezultat suradnje dvaju gradova na rijekama - Broda i Karlovca. Natječaj uvijek privuče velik broj autora iz cijele zemlje.

- Svjedoči o tome da i mlađe generacije posežu barem povremeno za ovom tehnikom koja se inače ne uči na akademijama, ističe Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina Slavonskoga Broda.

Ali može se izučavati u Brodu koji ima i  Kabinet akvarela  s više od tisuću radova.

- Sva velika poznata slikarska  imena su zastupljena sa jednim ili više radova u Kabinetu. Nema grada u Hrvatskoj koji ima takvu zbirku, ukazuje Pešut.

Već samim postojanjem potvrđuje slobodu umjetničke prakse. I kad je uvjetovana tradicionalnom tehnikom ona provocira suvremenošću i svježinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!