21:37 / 30.10.2018.

Autor: T.V./V.M./Hina/HRT

'Brodolomke' najbolja predstava VII. Bobijevih dana smijeha

-

-

Foto: - / -

Festival komedija VII. Bobijevi dani smijeha pokazao je raznovrsnost i kvalitetu te velik broj uspjelih ženskih uloga. Najboljom predstavom festivala proglašena je dirljiva i tragična priča o četiri žene "Brodolomke".
Festival komedija VII. Bobijevi dani smijeha pokazao je raznovrsnost i kvalitetu te velik broj uspjelih ženskih uloga. Najboljom predstavom festivala proglašena je dirljiva i tragična priča o četiri žene "Brodolomke", prema predlošku Ane Maras Harmander u režiji Krešimira Dolenčića, koja je Dariji Lorenci Flatz donijela nagradu za najbolju žensku ulogu.

Takvu je odluku, nakon odgledanih dvanaest predstava u konkurenciji ponajboljih recentnih produkcija komediografske literature iz Hrvatske i regije donio ocjenjivački sud koji su činili glumica Ankica Dobrić, kritičar Tomislav Kurelec te predstavnici publike, Mehmed Aganović i Branko Babac.

Festival je od 18. do 30. listopada prikazao predstave iz Zagreba, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Zadra i Beograda koje su, po mišljenju ocjenjivačkog suda, pokazale veliku raznovrsnost u scenskom oblikovanju kao i niz visokih dometa.

Dodijeljene su četiri ravnopravne nagrade i dva posebna priznanja, a najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava Kazališta Moruzgva i Ludens teatra "Brodolomke", "koje su u brzom ritmu uklopile dojmljive interpretacije glumaca koji su bitno utjecali na oblikovanje teksta, ples i pjesmu u suvremenu komediju koja oduševljava gledatelje portretiranjem zanimljivih lica okupljenih u grupi koja alkoholizam kao sliku mnogih bolesti naše svakodnevice liječi plesom koji puni smisao dobiva nastupom pred publikom".

Ovogodišnje Bobijeve dane smijeha obilježio je i velik broj vrlo uspjelih uloga glumica koje su uz to često dale i znatan doprinos doradi teksta i cijele predstave, pa je ocjenjivački sud dodijelio dvije jednakopravne nagrade za najbolju žensku ulogu. Za "virtuozno odigranu" ulogu u "Brodolomkama" nagrađena je Daria Lorenci Flatz, "koja je silnom glumačkom energijom uz ples i pjevanje i vlastito kreiranje znatnog dijela teksta vrlo nijansirano interpretirala alkoholičarku koja 'ne pije, ali popije jer je to pitanje tradicije, mentaliteta...', kreirajući efektno istodobno i neodoljivo komičnu i dirljivo tragičnu sudbinu žene koja se ne uklapa u dominantne norme ponašanja".

Za ulogu Jozefine u "Tajkunima" Mire Gavrana u režiji Zorana Mužića i izvedbi Glumačke družine Histrion nagradu je dobila Ana-Marija Percaić, "za interpretaciju koja je u najboljoj histrionskoj tradiciji okrenuta publici, da bi sugestivnom karikaturalnošću epizodno lice dovela u prvi plan i predstavila sponzorušu kao grotesknu sliku poremećenih vrijednosti koje su zavladale dijelom našeg društva i medija".

Za ulogu Murka Munjine u predstavi "Kako je počeo rat na mom otoku" Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika i zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, Gavellin glumac Nenad Cvetko dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu. "On je ne samo vrhunskom interpretacijom teksta, nego i znakovitim šutnjama i govorom tijela stvorio kompleksno ljudsko biće, a i nijansiranu sliku posebnog mentaliteta", mišljenje je ocjenjivačkog suda.

Kao autorica teksta i interpretatorica naslovne uloge specijalno priznanje dobila je Jelena Hadži-Manev za predstavu "Nora Trenutak pobune" u izvedbi Kazališta Tragači i KNAP-a iz Zagreba, "za originalno tumačenje složenosti stvaranja kazališne predstave i odnosa između glumaca i redatelja koji međusobnim nerazumijevanjem proizvode niz komičnih, ali i značenjski vrlo zanimljivih situacija".

Specijalno priznanje za kolektivnu glumačku izvedbu u predstavi "Bog masakra" Yasmine Reze u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina dodijeljeno je Sunčani Zelenika Konjević, Marinku Prgi, Robertu Plemiću i Ireni Terezi Prpić, "koji su svojim neodoljivo komičnim interpretacijama približili istaknuto djelo suvremene svjetske komediografije senzibilitetu naših gledatelja".

Nagrade su na svečanom proglašenju upriličenom u Histrionskom domu u Zagrebu dobitnicima uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer i Bruno Marotti, unuk Josipa Bobija Marottija, kojemu je festival i posvećen.

Glumačka družina Histrion ove je godine po sedmi put organizirala festival komedije Bobijeve dane smijeha u spomen na velikog glumca i komičara Josipa Bobija Marottija, jednog od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavelle koji je od 1986. pa sve do 2010. redovito  i iznimno uspješno nastupao u predstavama Histriona, neprestano potvrđujući svoje izvanredno komičarsko umijeće i ljubav prema komediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!