12:52 / 22.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Bućanovi plakati za HRT u stalnom postavu MoMA-a

Boris Bućan, slikar, graficar, dizajner i akademik (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

Boris Bućan, slikar, graficar, dizajner i akademik (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski umjetnik Boris Bućan sa svoja je tri plakata uvršten je u novi stalni postav njujorškog Muzeja moderne umjetnosti, u slavnu MoMA-u. Dva, od tri plakata, rađena su za Glazbenu proizvodnju HRT-a.
Hrvatski umjetnik Boris Bućan sa svoja je tri plakata uvršten je u novi stalni postav njujorškog Muzeja moderne umjetnosti, u slavnu MoMA-u. Dva, od tri plakata, rađena su za Glazbenu proizvodnju HRT-a.

Novi stalni postav MoMA-e službeno je otvorena 21. listopada, a odabrani posjetitelji mogli su izložbu vidjeti i nešto ranije. Među njima našao se Mirko Ilić, hrvatski dizajner s njujorškom adresom. Ilić je na društvenim mrežama objavio fotografiju s obilaska izložbe s kustosicom Odjela arhitekture i dizajna Juliet Kinchin, i to ispred plakata koje je Boris Bućan dizajnirao za Glazbenu proizvodnju HRT-a.

1983. Vladimir Kranjčević postaje sedmi šef dirigent Simfoničara, a tadašnja Muzička proizvodnja pokreće pretplatnički ciklus Petnaest doživljaja, prvi put uz marketinški osviješten pristup publici. Ogromnu ulogu u promicanju koncerata i rada Simfoničara, ali i ostalih ansambala Radio-televizije Zagreb, imali su upravo i plakati Borisa Bućana koji su sinoć postali stalni postav prestižnog njujorškog muzeja MoMA. U MoMA-inom fundusu nalazi se više od 20 njegovih radova, a u stalnom postavu bit će tri plakata, koja je prije nekog vremena muzeju donirao kolekcionar Toni Politeo.

Dva plakata nastala su za Zagrebačke simfoničare (današnji Simfonijski orkestar HRT-a) i Zbor RTZ-a odnosno HRT-a kao najave koncerata u tadašnjem pretplatnom ciklusu Glazbeni doživljaji.  Prvi za koncert održan 24. studenoga 1988. u 19.45 u KD Vatroslav Lisinski. Zagrebačkim simfoničarima i Muškim zborom RTZ-a dirigirao je Igor Gjadrov, a na programu su bila djela C. H. Glucka, T. Proševa i J. Brahmsa. Drugi plakat (s trešnjama) najavio je koncert održan 25. svibnja 1989. u Lisinskom na kojem je Zagrebačkim simfoničarima, Zborom RTZ-a i zagrebačkim dječjim zborom 'Zlatna nota', OŠ N. Luketić Kozarčanin ravnao Kalus Arp. Na programu je bila 3. Simfonija G. Mahlera. Treći plakat nastao je za splitsko Hrvatsko narodno kazalište, za izvedbu Krležinog Areteja.

Bućanovi plakati osim što krase dvoranu u MoMA-i krase i hodnik u kojem je smještena današnja RJ Glazba HRT-a, dajući radnom prostoru jedan poseban šarm. Svi plakati arhivirani su i u digitalnoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!