10:52 / 06.11.2019.

Autor: Ana Marija Ilić/V.M./HRT

'Cabaret Sacco e Vanzetti' - anarhisti ili junaci?

-

-

Foto: - / -

Premijera predstave ‘Cabaret Sacco e Vanzetti’ održana je sinoć u HNK-u Ivana plemenitog Zajca. Predstava je koprodukcija Talijanske drame HNK Zajc i Teatra dei Borgia iz Barlette.
Premijera predstave ‘Cabaret Sacco e Vanzetti’ održana je sinoć u HNK-u Ivana plemenitog Zajca. Predstava je koprodukcija Talijanske drame HNK Zajc i Teatra dei Borgia iz Barlette.

Priča je to o dvojici emigranata osuđenih na smrt zbog zločina koji nisu počinili, a nakon politiziranog procesa koji je postao paradigmom iskonske nepravde.

Anarhisti ili junaci? Priča o sukobima, prijateljstvu i sedam zatvorskih godina. Aktualno pitanje za sve generacije: jesu li osuđeni na električnu stolicu uistinu krivi za zločin?

- Na cijelom planetu primjeri su nepravde, loše politike. Zbog toga o tome treba često govoriti. Ne samo jučer i danas, već stalno. No s druge strane, to je stvar prošlosti i treba pronaći način kako je transformirati, transformirati formu da bi izgledala zanimljivije na pozornici, komentira redatelj Gianpiero Borgia.

Duge godine u zatočeništvu od dvojice potpuno različitih ljudi stvorile su iskrene prijatelje. Njihova borba za pravdu iznesena je u specifičnom kazališnom žanru koji obuhvaća commediju brillante, brehtijanski teatar i povijesnu priču.

- Najzanimljiviji aspekt ove uloge psihička je transformacija lika od trenutka kad migrira u Ameriku do smaknuća. Bilo je bitno ispričati ovu priču na jedan potpuno drukčiji način, napominje glumac Raffaele Braia.

U vrijeme kada su migracije, rasne predrasude, pravda i pravo vrlo aktualne teme, Rijeka odgovore traži u nekim drugim vremenima.

- Najljepši dio je kada ne možeš pronaći riječi. Uloga je uloga, vrlo su snažne riječi i snažne poruke. Biti Sacco, ili biti Venzetti. Snaga je kći ranjivosti i straha. Ovo je jedna skromna priča o Italiji iz jednog drugog vremena, ističe glumac Valerio Tambone.

Cabaret nonšalantno klizi između različitih žanrova generirajući spoj koji zabavlja, potiče na razmišljanje, poučava i iznenađuje u velikom nemogućem i vječnom stremljenju teatra: promijeniti, ako ne tijek, a ono barem interpretaciju povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!