20:47 / 12.04.2018.

Autor: V.M./Z.T.K./I.S./HRT

Carica svih Rusa stigla je u Klovićeve dvore

-

-

Foto: - / -

U Klovićevim dvorima u Zagrebu otvorena je dugo najavljivana izložba 'Katarina Velika - carica svih Rusa' s više od tisuću eksponata iz jednog od najvećih muzeja na svijetu - Ermitaža u Sankt Peterburgu.
U Klovićevim dvorima u Zagrebu otvorena je dugo najavljivana izložba 'Katarina Velika - carica svih Rusa' s više od tisuću eksponata iz jednog od najvećih muzeja na svijetu - Ermitaža u Sankt Peterburgu.

Više od 1500 posjetitelja na otvorenju i redovi na ulazu u galeriju potvrdili su da se radi o prvorazrednom kulturnom i društvenom događaju za koji vlada veliki interes. U skladu s tim su i iznimno visoke mjere osiguranja.

Izložbu je otvorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na otvorenju su bili i ruski veleposlanik Anvar Azimov i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a cjelokupnim projektom obilježava se pola stoljeća prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga.

Većina eksponata prvi je put napustilo Rusiju, a svaki od njih priča priču o Katarini Velikoj i svjedoči o golemom materijalnom i umjetničkom bogatstvu jedne od najvećih europskih vladarica 18. stoljeća.

Kako je jedna njemačka princeza postala Katarina Velika, 'carica svih Rusa', vladarica i vješta političarka, kako je svojim idejama mijenjala zemlju i njezin status među najmoćnijima - sve to pokazuje izložba kroz artefakte kojima se okruživala: od svakodnevnih predmeta do vrhunskih umjetničkih djela.

Kao obrazovana i strastvena kolekcionarka Katarina Velika utemeljila je i jednu od najvećih svjetskih zbirki umjetnina koje čuva Muzej Ermitaž.

Kada smo se pripremali za Zagreb htjeli smo predstaviti nekoliko strana njezina života - u prvom redu Katarinu kao caricu - te pokazati početak stvaranja Ermitaža, odnosno zbirke koju je skupljala prije 250 godina,  rekao je zamjenik direktora Muzeja Ermitaž Georgij Vilinbahov.

Tu je mnogo njezinih osobnih stvari - rijetko što možemo posebno izdvojiti jer sve je doista vrlo vrijedno,  napominje kustosica Muzeja Ermitaž Natalia Bahareva, a njezina kolegica iz Klovićevih dvora Ivana Sudec Andreis dodaje: Muzej Ermitaž je institucija s 3 milijuna predmeta. Teško je bilo odabrati izloške, pa smo se trudili pokriti sva razdoblja: njezin dolazak Rusiju, preuzimanje vlasti i tako ispričati priču do kraja.

Užasno sam uzbuđen, a prije svega sam siguran da je ovo izložba kakvu Klovićevi dvori u svojoj bogatoj povijesti nikada nisu imali,  istaknuo je ravnatelj galerije Antonio Picukarić.

Više od 1000 eksponata u Klovićevim dvorima vodi nas kroz život Katarine Velike - fascinantne osobe koja je u 18. stoljeću, tijekom svoje 34-godišnje vladavine, postala simbolom tog jedinstvenog razdoblja ruske povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!