Časopis ‘Poezija’ proslavio 15 godina izlaženja

03.12.2019.

13:42

Autor: V.M./HRT

default error photo
Prije 15 godina bilo je gotovo nezamislivo da predstavljanje neke zbirke poezije napuni prostor i omanje knjižnice, a sada je slavljeničkom časopisu ‘Poezija’ pošlo je za rukom napuniti Novinarski dom.
Prije 15 godina bilo je gotovo nezamislivo da predstavljanje neke zbirke poezije, a još manje časopisa, napuni prostor i omanje knjižnice. Danas, časopisu ‘Poezija’, koji je proslavio 15. godinu izlaženja, pošlo je za rukom napuniti Novinarski dom. Riječ je o specijaliziranom časopisu za poeziju kakav nemaju ni mnogo veće književnosti, a koji je u ovih 15 godina poeziju iz izdavačkih podruma doveo do izloga knjižara.

Dala je ‘Poezija’ prostor različitim poetikama, pjesnicima različitih generacija, prevoditeljima koji su omogućavali uvid u najrecentnije inozemne stihove, iznjedrila biblioteku u kojoj je dosad objavljeno 60-ak pjesničkih zbirki i 5 antologija.

Malo je toga što poezija nije opisala, a mnogo toga što je časopis ‘Poezija’ promijenio nabolje.

- Čini mi se da su se promijenile okolnosti i da su izdavači shvatili da je riječ o možda ponajboljem jeziku književnosti koji se čuva u poeziji. Poezija ima tu snagu da odvažno kaže istine koje se prešućuju ili su sklonjene od ovog svijeta decibela i buke i poezija je zapravo onaj iskonski jezik koji nas uči i da mislimo i pjevamo, izjavio je glavni i odgovorni urednik 'Poezije' Ervin Jahić za Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!