10:13 / 09.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Četiri desetljeća dizajnerskog dvojca Bachrach & Krištofić

Izložba 'Dizajn & fotografija' u Muzeju Moslavine

Izložba 'Dizajn & fotografija' u Muzeju Moslavine

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dizajnerski dvojac Bachrach & Krištofić obilježava 40 godina zajedničkog umjetničkog djelovanja - i to izložbom ‘Dizajn & fotografija’ u kutinskom Muzeju Moslavine.

Riječ je o izložbi koja je prvi put održana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, nakon toga u Rijeci a sada je nadopunjena kako bi pokazala svu raskoš tog svestranog umjetničkog para koji desetljećima djeluje u raznim područjima vizualne umjetnosti i kulturne industrije.

- Sanja Bachrach-Krištofić (Zagreb, 1961.) i Mario Krištofić (Zagreb, 1957.) zajedno djeluju od 1981. pod imenom Bachrach & Krištofić na području umjetnosti, fotografije i dizajna. Do danas su autorski oblikovali više od 400 omota nosača zvuka, a neka od njihovih rješenja, kao što je utvrdio njihov dugogodišnji suradnik, poznati likovni i glazbeni kritičar Darko Glavan, smatraju se najintrigantnijim ovitcima domaće estrade uopće, ističu iz Muzeja Moslavine.

Grafički dizajner i teoretičar Dejan Kršić u uvodnom eseju kataloga zagrebačke izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt ustvrdio je da im je 'upravo četveroručni rad u kojem se od inicijalne zamisli do konačne realizacije spajaju i kreativno isprepliću fotografija i dizajn, uz paralelno djelovanje na više različitih polja – od autorske fotografije, dizajna u području kulture do visokokomercijalnih projekata diskografske industrije te uključivanja u ...historizaciju dizajna, pop kulture i popularne umjetnosti – omogućio dulji vijek trajanja od drugih autorskih tandema koji su se nakon nekog vremena razišli.'

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!