Četiri europska grada očima akademika Žmegača

04.01.2018.

13:42

Autor: Ksenija Foretić/M.Š.

Akadamika Viktor Žmegač

Akadamika Viktor Žmegač

Foto: - / -

Akademik Viktor Žmegač u svojoj je bogatoj karijeri mnogo putovao i živio u mnogim gradovima. U svojo posljednjoj knjizi vodi nas istovremeno kroz četiri velika grada.
Grad u kojem živite mnogo je više od adrese; ulice i trgovi kojima svakodnevno prolazimo - određuju nas. Akademik Viktor Žmegač u svojoj je bogatoj karijeri mnogo putovao i živio u mnogim gradovima. U svojoj posljednjoj knjizi vodi nas istovremeno kroz četiri velika grada.
Grad je mnogo više od spleta ulica i nizova zgrada. Dok rastu kvartovi, nastaje i atmosfera mjesta. Veliki gradovi utječu na manje gradove. Zagreb je grad na koji su kroz povijest utjecali mnogi veliki europski gradovi. Ovdje se isprepliću mnogi utjecaji u arhitekturi, u kulturi, u načinu života; tu su pariški vrtuljci, klizališta na otvorenom kakva smo viđali u Beču. Gradovi određuju druge gradove, određuju ljude koji u njima žive i one koji u njima borave u prolazu.

U samom središtu Zagreba prepunom utjecaja predstavljena je knjiga koja se bavi gradovima. Autor Viktor Žmegač u Matici Hrvatskoj izdaje knjigu 'Četiri europska grada - Kulturološki obzori'. Akademik Žmegač u ovom djelu predstavlja utjecajne sredine, predstavlja Pariz, Beč, Prag i Berlin. To su gradovi koji su ostavili, osobito u zapadnoj srednjoj Europi, duboki trag. Europska povijest je nezamisliva bez Pariza, bez Beča, Berlina, Prag je doduše manji grad ali ja sam se posebno bavio Pragom jer sam htio i predstaviti jedan slavenski grad koji ne samo u povijesti slavenskih naroda nego uopće srednjoeuropskoj povijesti igra golemu ulogu.  

Za knjigu akademik Žmegač kaža da nije vodič kroz gradove. Čak u nekom smislu je neproduktivan vodič, jer ja ne opisujem kako ćete u Parizu doći lako s jednog mjesta na drugo. Ali o svakom mjestu kažem nešto što možda nije poznato i što ne piše u vodičima...  
Gradovi opisani u knjizi svakako su obilježili akademika Viktora Žmegača. Zahvaljujući dijelom i njima, autor gradi svoju životnu priču koju počinje u rodnoj Slatini. Germanist svjetskoga glasa, književnik i muzikolog objavljuje 20-ak knjiga. Dugi niz godina predaje njemačku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, utječe na nove generacije prenoseći znanje kroz predavanja, ali i kroz knjige.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!