12:22 / 15.04.2019.

Autor: D.M./Hina

Chris Marcich novi ravnatelj HAVC-a

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je izabrao Chrisa Marcicha za novog ravnatelja te središnje nacionalne filmske institucije.
Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je izabrao Chrisa Marcicha za novog ravnatelja te središnje nacionalne filmske institucije. Marcich je izabran u mandatnom razdoblju od četiri godine, a na dužnost stupa 1. svibnja.

- O njegovom izboru odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne reference, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi puno za HAVC i jedna sveopća slika stabilnosti koju kolega nudi, ustvrdio je predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić.Kragić kaže da je novi ravnatelj HAVC-a većinu svog života radio u inozemstvu, u američkom Ministarstvu vanjske trgovine je bio jedan od pregovarača u raznim procesima, pomoćnik za Europu, a godinama je radio i u predstavništvima američke filmske asocijacije - MPA. Sudjelovao je i u trgovačkim pregovorima između SAD-a i EU-a i "iznimno je upućen u pitanja kvota, autorskih prava, plasmana filmskih proizvoda i dr.".

- Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to, da se malo našalim, stanovita prednost, da nije previše unutar same situacije u praktičnom smislu, dodao je Kragić.

Upravni odbor smatra da bi jedna od glavnih zadaća novog ravnatelja, u srednjoročnom razdoblju, bila da se izdvajanja na raznim točkama za audiovizualne djelatnosti zadržavaju i povećavaju, te da se financijski aspekti te djelatnosti potpuno iskristaliziraju i raščiste.

Kratkoročno to bi bilo daljnje strukturiranje odnosa s HRT-om, djelovanje na poziciji međunarodne promocije i plasmana, a u dugoročnom periodu, za sljedeću godinu, napominje Kragić, izrada novog Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva za sljedeće mandatno razdoblje, te dovršetak pravilnika koji govori o rokovima, kriterijima i načinima poticaja.

Na natječaj raspisan nakon što je na vlastiti zahtjev s mjesta ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) razriješen Daniel Rafaelić, prijavilo se osmero kandidata, uz Marcicha, redatelji Hrvoje Hribar i Nikolina Barić, filmski kritičari Josip Grozdanić i Višnja Vukašinović, samostalni filmski snimatelj Thomas Krstulović, producenti Damir Primorac i Fran Juraj Prižmić.

Marcich: Imenovanje na mjesto ravnatelja HAVC-a velika čast i izazov

Chris Marcich, novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) izjavio je u ponedjeljak kako imenovanje na tu dužnost smatra velikom čašću i izazovom, nije pesimist i vidi brojne mogućnosti za hrvatsku kinematografiju.

- Ima puno posla i odmah ću ga se uloviti, a trebat ću potporu svih zainteresiranih, od državnih službi preko privatnog sektora do samog HAVC-a, posavjetovat ću se sa svima, rekao je Marcich za Hinu.

Kao prioritet ističe učinkovitu, kompletnu provedbu postojećeg Nacionalnog programa, uključivši i nedovoljno ispunjen financijski segment, no smatra da treba jaču, koherentnu potporu za cijelu branšu.

- Država se treba više potruditi da televizije ispunjavaju svoje dužnosti, kao i privatne firme s licencom u Hrvatskoj koje, vjerujem, razumiju da igraju veliku ulogu, te da će to biti  u njihovom interesu, interesu sektora i cijele Hrvatske, ustvrdio je.

Marcich smatra kako se treba poboljšati zakonodavni okvir, s obzirom na mnoge mogućnosti koje za sektor otvaraju tri nadolazeće bitne europske direktive u kojima sudjeluje i Hrvatska.

- Nisam pesimist, imamo stvari za koje možemo vidjeti rezultate odmah, a što se tiče  zakona trebat će neko vrijeme, no sigurno ćemo biti aktivni, istaknuo je.

Po njegovim riječima, važni su i projekti koji bi služili hrvatskoj proizvodnji, poput stvaranja filmskog studija u Hrvatskoj o kojemu se priča.

- Takav centar odličnosti za produkciju i postprodukciju bio bi dobar za Hrvatsku, omogućio bi nam da zadržimo razinu sadašnjih usluga i dobijemo dodanu vrijednost, postoji potražnja na tržištu za time, a i otvorit će se mogućnost zapošljavanja, rekao je.

Christopher Peter Marcich (1955.) karijeru je ostvario u inozemstvu, a od jezika govori engleski, francuski, talijanski i španjolski. Od 2012. je predsjednik Izvršnog odbora AGICOA sa sjedištem u Ženevi, što je udruga audiovizualnih producenata, udruženja proizvođača i društava za upravljanje kolektivnim pravima gdje on, među ostalim, surađuje s institucijama EU vezano na prijedlog Uredbi EU o radioteleviziji, uz blisku koordinaciju s europskim organizacijama proizvođača, autora i izvođača.

Od 1995. do 2016, je radio kao predsjednik i koordinator globalnih međunarodnih poslova američke filmske asocijacije MPA koja objedinjuje šest velikih američkih audiovizualnih kompanija, lobira za pojedina pitanja od interesa iz područja relevantnih politika na nacionalnim i na razini EU, zaštitu sadržaja i parničenje. MPA je napustio, kako je naveo u životopisu, ne bi li se pridružio obitelji u Hrvatskoj, nakon što je sudjelovao u izboru svojeg nasljednika na mjestu čelnika europskog ureda.

Od 1985. do 1995. radio je u Ministarstvu vanjske trgovine SAD-a,  bio je, među ostalim, pomoćnik ministra za Europu, Afriku i Bliski istok, dok je od 1980. do 1985. je bio savjetnik u američkom Ministarstvu gospodarstva.
Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Milwaukeeu diplomirao je ekonomske i političke znanosti na University of Wisconsin, Madison te magistrirao međunarodne odnose na Georgetown University, Washington.

Među odlikovanjima i priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu, se Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu (2003.), USTR Kelley Award za izvanredna postignuća i doprinos uspjesima tima (1994.), US State Department:  Outstanding Achievement Award (1991)  te Posebna nagrada za doprinos cjeloj organizaciji MPA (2016).
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!