Ciklus poljskog filma na Trećem

04.12.2021.

08:10

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu u suradnji s Poljskom televizijom i HRT-om i ove godine u ciklusu naziva "Idemo na poljski film" predstavlja šest filmova nagrađivane i u svijetu priznate kinematografije. Ciklus ostvarenja recentnije produkcije prikazujemo od nedjelje, 5. prosinca, do petka, 10. prosinca, na Trećem programu HTV-a u 22 sata.

Ciklus otvara drama Pomilovanje čija se radnja odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata. Roditelji žele dostojno pokopati sina vojnika pa putuju s njegovim lijesom kako bi našli mjesto za pokop. U vlaku se upoznaju s Nijemcem koji im pomaže te nastavlja putovati s njima. Tijekom puta događaju se neobične situacije, a prijateljstvo među njima sve više jača.

 Nedjelja, 5. prosinca na Trećem

Nedjelja, 5. prosinca na Trećem

Foto: Pomilovanje / film

U ponedjeljak, 6. prosinca, ne propustite dramu Svatko ima svoje ljeto. Priča prati mladića koji živi s majkom i djedom koji pati od demencije. Djed se zaljubljuje u mladu djevojku za koju misli da je njegova ljubav iz prošlosti, a zahvaljujući djedu, mladić se s njom povezuje. Ponekad dramatična, ali više topla radnja završava u jednako toploj atmosferi naglašavajući obitelj kao okosnicu života koja, iako često komplicira život, jednako tako ga i održava.

Ratnu dramu Glazbenici, snimljenu prema istinitom događaju, emitiramo u utorak, 7. prosinca. Film ističe važnu ulogu koju su Poljaci imali za vrijeme Drugog svijetskog rata kada su bez obzira na posljedice skrivali Židove i tako spašavali njihove živote. U ostvarenju, jedan glazbenik spašava drugog te time riskira svoj kao i život svoje obitelji. Iako naposljetku glazbenik pogine, obitelj koju je spasio preživljava.

Srijeda, 8. prosinca na Trećem

Srijeda, 8. prosinca na Trećem

Foto: Bijeli potok / film

U srijedu slijedi komedija zabune Bijeli potok. Dva mlada para koja žive u istoj ulici većinu vremena provode zajedno. Radnja se zapliće kada se otkrije mogućnost da netko nekoga unutar grupe vara s drugom osobom iz istoga društva. Sve se komplicira, a kroz humoristične prikaze bračnog života, napetost s vremenom sve više pojačava.

Zatim ne propustite višestruko nagrađivanu povijesnu dramu Kamerdiner, koju prikazujemo u četvrtak, 9. prosinca. Film u dva i pol sata duge radnje, koja se odvija na sjeveru Poljske te prati živote Poljaka, Kašuba i Nijemaca, prolazi kroz vremensko razdoblje početka 20. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata. Mladić, dijete sluškinje i izvanbračni sin aristokrata odrasta na dvoru među zakonitom djecom njegova oca.

Četvrtak, 9. prosinca na Trećem

Četvrtak, 9. prosinca na Trećem

Foto: Kamerdiner / film

Diskriminiran je te mu nisu osigurani jednaki uvjeti za život kao i njima. Kroz prikaz njegova odrastanja film ukazuje na duži vremenski period u povijesti obilježen ratom i drugim društvenim nemirima.

U petak emitiramo biografski glazbeni film Bodo o poznatom poljskom glazbeniku imena Eugeniusz Bodo. Umjetnik je nastupao početkom 30-ih godina prošloga stoljeća te je svoju karijeru završio kao žrtva Drugog svjetskog rata. Dinamična priča koja prati njegov život i karijeru te nesretnu ljubav ujedno je i film koji zatvara spomenuti ciklus.

Petak, 10. prosinca na Trećem

Petak, 10. prosinca na Trećem

Foto: Bodo / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!