"Čitanje s olovkom u ruci"

24.11.2021.

16:55

Autor: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Jelena Miholjević na radionici "Čitanje s olovkom u ruci"

Jelena Miholjević na radionici "Čitanje s olovkom u ruci"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U godini čitanja Art radionica Lazareti u Dubrovniku osmislila je program "Čitanje s olovkom u ruci" koji je, među brojnim gostima koji dijele svoje čitateljsko iskustvo, ugostio i glumicu Jelenu Miholjević. 

Nekad nam se čini da možda površno čitamo, da nemamo vremena za neku dublju analizu. Zato je tu program Art radionice Lazareti.

Čitanje s olovkom u ruci da nas potakne, provocira. Razgovori su to s ljudima koji se bave tekstom na nekoj drugoj razini.

- Bavili smo se samo interpretacijom - to je bila gošća Marija Franolić. Onda književnim prevođenjem - bavili smo se adaptacijom književnog teksta u dramski tekst, pa smo gledali prošlog tjedna i predstavu "Školjka šumi" po tekstu Slobodana Novaka i sad imamo divnu priliku razgovarati sa Jelenom Miholjević i govorit ćemo o interpretaciji književnog teksta, objasnila je Staša Aras, voditeljica programa "Čitanje s olovkom u ruci".

O odnosu glumice prema književnosti, kako usvaja tekst i kako se razvija taj proces interpretacije, vodio se dug razgovor.

- Vrlo rijetko se događa da nas glumce itko, a kamo li znalci koji se bave i vole i rade i književnici uopće, pitaju kakav je to proces koji mi prolazimo kao interpreti pisane riječi. Meni je to prekrasno, vrlo rijetko nas ikad itko išta pita, a kamoli ovako mudro pitanje koje si često i sama znam zapitati, rekla je glumica Jelena Miholjević.

Članovi čitateljskoga kluba nakon ovog razgovora održat će radionicu.

- Što god volite samo čitajte, ne ostavljajte knjige, poručila je Tatjana Capor, članica čitateljskog kluba.

Tema radionice bit će poezija, a Jelena Miholjević upoznat će članove čitateljskoga kluba i sa svojim još neobjavljenim pjesmama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!