09:23 / 07.03.2019.

Autor: V.M./HRT

Članice WHW-a postaju direktorice bečkog Kunsthallea

Kunsthalle u Beču (foto:WHW)

Kunsthalle u Beču (foto:WHW)

Foto: - / -

Odjel za kulturu Grada Beča imenovao je jučer članice zagrebačkog kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW za nove direktorice bečkoga Kunsthallea. WHW je izabran između više od osamdeset kandidata iz cijelog svijeta.
Odjel za kulturu Grada Beča imenovao je jučer članice zagrebačkoga kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW (Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović) za nove direktorice bečkoga Kunsthallea. WHW je izabran između više od osamdeset kandidata iz cijelog svijeta.

Radi se o instituciji koja raspolaže s dva prostora smještena u samom centru Beča: velikom zgradom unutar kompleksa Museumsquartiera te manjim paviljonom na Karlsplatzu. Kunsthalle Wien osnovana je 1992. godine s namjerom da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti.

- Krećući od privremene strukture kontejnera, u međuvremenu je prerasla u ozbiljnu infrastrukturu koja proizvodi osam do devet ambicioznih izložbi godišnje, te ima opsežni program edukacije i izdavaštva, objavio je kolektiv WHW.

WHW je posao direktorica preuzeo na razdoblje od pet godina, a za to vrijeme Ana Dević će voditi WHW Akademiju i druge programe kolektiva u Zagrebu, u koje će i ostale članice kolektiva nastaviti biti uključene.

- WHW svoj predloženi program temelji na orijentaciji na teme relevantne u bečkom, regionalnom, i globalnom kontekstu; interesu za veze umjetnosti s društvenim i političkim kontekstom te na fokusu na nove umjetničke produkcije. Program namjeravamo razvijati kroz suradničke razmjene s nizom međunarodnih saveznika ali nas zanima i razgovor s neistomišljenicima te gradnja institucije koja je odgovorna prema napetostima i polarizacijama koje trenutno obilježavaju suvremeno društvo, pojašnjavaju iz WHW-a.

Budući da su to principi koje je WHW razvijao u svom radu u Zagrebu, to međunarodno priznanje doživljavaju u tužnom nesrazmjeru s lokalnom valorizacijom rada WHW-a. - Kulturna politika godinama samo pogoršava uvjete u kojima radi WHW, kao i većina kolega s kulturne scene. WHW već pet godina vodi Galeriju Nova bez ugovora za prostor i bez reguliranog statusa, usprkos mnogim molbama Gradskom uredu za kulturu da razriješi ovaj problem s pozicije kulturne politike – vrednujući doprinos galerijskog programa zagrebačkoj sceni, upozorile su članice WHW-a.

Sredstva koja Grad Zagreb i Ministarstvo kulture daju za izložbeni program WHW-a, kustosice ocjenjuju toliko malenim da ne pokrivaju ni polovicu troškova čuvanja i tehničkog postava izložbi, te smatraju da se na taj način onemogućuje galeriji da bude upravo ono što je njena temeljna zadaća – podrška umjetnicima i proizvodnji novih umjetničkih radova.

- Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva već nekoliko godina nisko ocjenjuje relevantnost i utjecaj udruge WHW te nam odbija institucionalnu podršku koju, kao što znamo, prema njihovoj analizi zaslužuje niz udruga konzervativnog usmjerenja, komentiraju članice WHW-a.

U zaključku priopćenja novoimenovane direktorice bečkoga Kunsthallea ističu da bi činjenica da će još jedan vrlo aktivan doprinos lokalnoj kulturnoj produkciji biti preusmjeren na inozemstvo, trebao potaknuti nositelje kulturne politike u Hrvatskoj da preispitaju uvjete rada na kulturnoj sceni.
Nataša Ilić, Ivet Ćurlin, Sabina Sabolović (foto: Damir Žižić/WHW)

Nataša Ilić, Ivet Ćurlin, Sabina Sabolović (foto: Damir Žižić/WHW)

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!