19:32 / 26.10.2020.

Autor: Danijela Minić/Zrinka Turalija Kurtak/HRT

Covid u kulturi i kazališta u vrijeme pandemije

-

-

Foto: - / -

Riječki HNK zatvorio je vrata zbog zaraze među članovima opernog ansambla. Provjerili smo kako je i u drugim kazalištima.
Iako je kulturna scena zasad pošteđena pooštravanja epidemioloških mjera, otkazuje se sve više događaja. Kazališta, muzeji, galerije i kina i dalje su otvoreni za publiku. Jedino je riječki HNK zatvorio vrata zbog zaraze među članovima opernog ansambla. Danijela, Je li to samo privremena mjera i kakvo je trenutačno stanje, iz Rijeke je javila Danijela Minić.

- Stanje je trenutačno takvo da zvuci Bizeove opere Carmen večeras ne odjekuju unutar riječke kazališne kuće, a trebali su. Naime, potvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom u Opernom zboru, zbog čega su prema odluci epidemiologa svi njegovi članovi i članice u samoizolaciji. Zbog toga neće biti ni opernih premijera i repriza, ali ni drugih programa, dakle dramskih i baletnih kako se gledatelji ne bi osjećali nelagodno u kazalištu s obzirom na to da se u toj kulturnoj ustanovi pojavio virus. Kazališna zgrada u međuvremenu je, doznajemo u kazalištu, u cijelosti dezinficirana, a obustava programa samo je privremena, do 2. studenog kad se nastavlja redoviti program, rekla je.

- A upravo je moto ove sezone OPSTANAK i svi se nadaju da će kultura opstati i u nepovoljnim vremenima za mnoge djelatnosti. To više što dosad ni iz jednog europskog kazališta nije stigao podatak da se netko od gledatelja zarazio u kazalištu, što znači da je riječ o sigurnijim ambijentima, istaknula je.

Kazališta za vrijeme pandemije

U jeku proba za operu "Samson i Dalila", koju je osječki HNK odgodio još u svibnju zbog pandemije, iz dana u dan mijenjaju se datumi pa je još uvijek neizvjestan i 9. studenoga kao konačan datum premijere.

Uprava splitskog HNK prije je odlučila prekinuti održavanje "Marulićevih dana" jer se među članovima gostujućeg ansambla pojavio virus, Zagrebačko kazalište mladih odgađalo je već nekoliko predstava i vrlo oprezno planira program.

Ako imate hit, imate i publiku, poručuju iz Kerempuha u čijoj je dvorani od ukupno 500 mjesta sada sada za publiku raspoloživo 160. Zbog nevjerojatne potražnje ulaznica za posljednju premijeru, uvode se dodatne izvedbe.

Širenje kazališne radosti se nastavlja, unatoč novim epidemiološkim mjerama zbog kojih je na većini mjesta ograničen broj okupljenih na 50.

Treba točno pojasniti da su jedna stvar javna okupljanja, a jedna je stvar obavljanje djelatnosti u kulturi. To su isključivo događaji niskog rizika, gdje ljudi sjede odvojeni jedni od drugih, nema interakcije i zbog toga su te mjere posebno propisane za kulturne djelatnosti, ističe državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl.

Još do prije nekoliko mjeseci vrata svih kulturnih institucija bila su zatvorena, umjetnici na koljenima. Nitko ne želi ponoviti taj scenarij pa baš zato uz česte dezinfekcije dvorana, sve propisane mjere zaštite i obveznu masku - kazališta, zasad, odolijevaju pandemiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!