Creska renesansna intima

31.03.2019.

15:57

Autor: Odri Ribarović/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

U creskome muzeju ili palači Arsan izgrađenoj početkom 16. stoljeća sačuvan je jedan jedinstven detalj skriven u spavaonici nekadašnjeg vlasnika rođenog Cresanina Antuna Marcella Petrisa.
U creskome muzeju ili palači Arsan izgrađenoj početkom 16. stoljeća sačuvan je jedan jedinstven detalj skriven u spavaonici nekadašnjeg vlasnika rođenog Crešanina Antuna Marcella Petrisa.

Uvijek je lijepo doći na Cres, i u rano proljeće dok u slobodno vrijeme mornari krpaju krovove, a ribari svoje mnogobrojne vrše. Dok se otok budi iz zimskoga sna i čeka skore turističke dane. A upravo turisti iz svih krajeva svijeta rado ga posjećuju jer osim ljepote nudi i bogatstvo kulturno - povijesnoga nasljeđa.

- Početkom 16. stoljeća je zapravo razdoblje kada se Cres širi, kada se intenzivno gradi i kada nastaju neke od njegovih najljepših palača te kada se postavljaju neki novi standardi gradnje i života. Znamo da je renesansa donijela mnogo promjena, a eto jedna od takvih promjena je bila i promjena s higijenom, govori Jelena Dunato, ravnateljica Creskoga muzeja.

Stoga je ovo pravi trenutak da zavirimo, ni više ni manje, već u renesansnu intimu bogatih Cresana koji su među prvima u Europi u spavaće sobe svojih palača ugrađivali toalete. Jedan od rijetkih sačuvanih i danas se nalazi u Creskom muzeju, nekadašnjoj palači Arsan koju je dao sagraditi rođeni Crešanin Marcello Petris.

- Nalazimo se u spavaćoj sobi vlasnika koja je vlasniku palače pružala maksimalan komoditet i ugodnost življenja. Dakle, on je sebi dao napraviti renesansni wc koji je glinenim cijevima bio spojen sa septičkom jamom, koja se nalazila dolje u prizemlju. Vidimo vratašca s kojima se taj nužnik zatvarao da neugodni mirisi ne bi ometali, govori Inge Solis, kustosica Creskog muzeja.

Stoga je, izvorni vlasnik palače Marcello Petris - uz ostalo promovirao i standarde udobnosti privatnog života.

- On je svakako bio suvremen, bio je moćan, bio je važan, bio je general franjevačkog reda. Bio je iz Cresa i mi smo mu zato vječno zahvalni što je u svom rodnom gradu izgradio palaču koja je i suvremena i starinska, naglašava Dunato.

- Dakle riječ je očito o čovjeku koji je s jedne strane gledao u prošlost i uzeo ono najbolje od prošlosti, ali s druge je strane bio dovoljno moderan da eto prihvati i budućnost, istaknula je.

- Turisti su oduševljeni s tom pričom, općenito s pričom o kulturi stanovanja i o tome kako se nekad živjelo, rekla je Solis.

- Kada turiste vodimo po muzeju, često ih pitamo da pogode o čemu se radi, pa zbog toga što je zatvoreno, što ima drvena vrata, misle da je to ormar ili neko spremište. Onda kad im pokažemo da je riječ zapravo o wc-u, većina ih se poželi i slikati, tako da je to svakako tema koja intrigira, govori Dunato.

A creska palača Arsan, ispred koje danas stoji kip Petrisovog suvremenika velikog hrvatskog i europskog filozofa Frane Petrića, čuva još mnoge zanimljivosti. Dobar povod za proljetni posjet na otok Cres!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!