21:32 / 25.12.2020.

Autor: Maja Zrnić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Crkva sv. Stjepana iz 10. stoljeća

-

-

Foto: - / -

Izgrađena je u 10 stoljeću. Svoje barokno izdanje, dobila je nešto kasnije, u 17. stoljeću.
Crkva sv. Stjepana i pape i mučenika u Starom Gradu već je 10. stoljeća glavna župna crkva. Osim toga je i prava je riznica prošlosti. Izgrađena je u 10 stoljeću. Svoje barokno izdanje, dobila je nešto kasnije, u 17. stoljeću.

Ova ranosrednjovjekovna bogomolja bila je i prva katedrala na otoku u kojoj je stolovala Hvarska biskupija i središte prvog hvarskog biskupa. Građevina je to koja nadvisuje samu crkvu i istodobno s njom čini skladnu cjelinu. Zvonik je izgrađen 1753.. Pretpostavlja se da je upravo tu bio ulaz u drevni Faros.

- Interesantno je spomenuti da su temelji zvonika izgrađeni od bedema drevnog Farosa. Radi se o megalitskim blokovima iz 4. stoljeća prije Krista. Oni su poslužili kao postament, temelj čitavom zdanju koje je visoko 35 metara, objašnjava prof. povijesti Vinko Tarbušković.

Osim grčkih tragova povijesti vidljivi su i tragovi rimske Farije. S unutarnje strane zvonika nalazi se reljef rimske trgovačke lađe koji datira iz 1 ili 2 stoljeća. Oltar u glavnom svetištu, baroknog je izdanja.

Krasi ga oltarna pala koju je izradio poznati venecijanski slikar Antonio Cukaro 1867.. Na njoj je prikazana Gospa na svom prijestolju. Kod Gospe je sv. Stjepan zaštitnik župe i biskupije i sv. Ciprijan. Kamena krstionica u sebi ima utisnutu godinu 1592. i originalni je rad je našeg čuvenog graditelja Bokanića.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!