13:37 / 09.07.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

'Črna šuma, bele babe' Ivana Posavca

-

-

Foto: - / -

Njegove su fotografije u zbirkama mnogih muzeja, zahvaljujući njemu najutjecajniji su hrvatski časopisi stjecali prepoznatljiv imidž, generacije su odrastale uz neke njegove kultne fotografije - Ivan Posavec sada poziva u zagrebačku Galeriju Forum.
Njegove su fotografije u zbirkama mnogih muzeja, zahvaljujući njemu najutjecajniji su hrvatski časopisi stjecali prepoznatljiv imidž, generacije su odrastale uz neke njegove kultne fotografije - Ivan Posavec sada poziva u zagrebačku galeriju Forum da vidimo što u črnoj šumi rade bele babe.

U slikovitim šumama autorova rodnog Turopolja nezaštićene su, razgolićene, uglavnom ženske figure koje poput sablasti putuju, bivaju, hodaju kroz mračnu šumu, svaka sa svojim, nedokučivim ciljem. S jedne strane, opasan je to put mračnom šumom života. Istodobno, ta je šuma uvijek bila i prostor slobode.

- Šuma je uvijek bila mjesto slobode. Tamo su se sklanjali ljudi od ljudskih pogleda bez obzira na to čime su se bavili - ili sobom ili kriminalom, i tu ste mogli biti svoji, pobjeći od tuđih očiju. Ja pišem o ljubavi, o svemu tome, o slobodi zapravo, objašnjava Posavec.

Riječ je, inače, o ciklusu Ivana Posavca koji se nadovezuje na njegove panoramske snimke pejzaža, nazvanih 'Dolje tvrdo, gore visoko' koje  izrađuje već dvadesetak godina.

- To je poetika koja se zapravo provlači kroz cijeli život zato što je život zapravo 'črna šuma', kako kažu u Turopolju, u kojem susrećemo ljude, a ta golotinja, ta nagost zapravo je ljudska nezaštićenost i nemogućnost nošenja s tom okrutnom, često neprijateljskom stvarnošću, komentira kustos izložbe i autor predgovora Feđa Gavrilović.

U toj šumi ili na turopoljskoj livadi, poručuje Posavec, ipak postoje i trenuci ljepote, uživanja, kada utihnu demoni, kada se na tren jednostavno prihvati taj svijet onakav kakav jest. Sam se projekt nastavlja, a izložba u Galeriji Forum ostaje otvorena do 24. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!