Crteži Ede Murtića u Kabinetu grafike HAZU

31.05.2021.

11:02

Autor: Hina/V.M.

Četiri skice, 1993. - 1994.

Četiri skice, 1993. - 1994.

Foto: Edo Murtić / Kabinet grafike HAZU

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti obilježava stotu obljetnicu rođenja Ede Murtića publikacijom "Crtački dnevnik/Edo Murtić" i izložbom njegovih crteža iz fundusa, koja se otvara u ponedjeljak.

Izložba i publikacija iz edicije "Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika" Kabineta grafike, donose stotinjak intimnih crtačkih zapisa akademika Ede Murtića (1921. - 2005.), nastalih od ranih 1980-ih do 2001., a izabranih iz umjetnikove donacije Kabinetu kojem je od 1997. bio i voditelj.


Kako se ističe u najavi, crtež tog velikana hrvatske apstrakcije treba istaknuti kao osobitu umjetničku vrstu unutar njegova opusa i dragocjeni prinos hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. 


- Upravo taj opus, posebice onaj koji ostvaruje u blokovima maloga formata, impresivan je premda je Murtić prije svega slikar, dodaje se.

Po riječima likovnog kritičara i autora predgovora Milana Bešlića, Murtić je crtač - ne samo po golemu crtačkom opusu već i po činjenici da se kontinuirano izražavao u crtežu kroz dugo stvaralačko razdoblje počev od prvih skica i manjih crteža iz mladenačkih dana kao i crteža stvaranih iskusnom rukom velikoga majstora u zrelim muževnim godinama.


- Knjiga je tako koncipirana od impresivne serije crteža prepoznatljivog Murtićeva rukopisa s namjerom da se na svakoj stranici rastvori svojim likovnim bogatstvom i listanjem rasprostre u jedinstvenom crtačkom umijeću, ustvrdio je.


Bešlić smatra kako Crtački dnevnik iz fundusa Kabineta grafike HAZU još jače podcrtava značenje crteža u Murtićevu opusu i argumentira tvrdnju da je crtež medij koji medij slike nije potisnuo "jer pokazuje da je njihovo prožimanje čvrst pleter jednoga djela i istoga likovnoga rukopisa."


Izložbu je pripremila muzejska savjetnica Vesna Kedmenec Križić, a može se pogledati do 20. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!