Crvenokosa Zora, nova atrakcija u Senju

30.05.2023.

07:10

Autor: Ivana Perić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Crvenokosa Zora

Crvenokosa Zora

Foto: Dnevnik / HRT

Uz uskoke i tvrđavu Nehaj, Senj ima i jednu manje poznatu turističku atrakciju, osobito zanimljivu njemačkim turistima koji su i najčešći senjski gosti. Riječ je o Crvenokosoj Zori, knjizi koja je klasik njemačke dječje književnosti, po kojoj je snimljena i istoimena serija, a čija se radnja događa upravo u Senju. 

Crvenokosa Zora. Rote Zora. Glavni lik knjige i serijala čija se radnja odvija upravo u gradu pod Nehajem. 

Kurt Held veći dio priče izgradio je na stvarnim likovima, inspiriran atmosferom, ljudima i običajima uskočkog grada u kojem je boravio prije Drugoga svjetskog rata.

- Njemačko tržište i turisti ljudi su za knjigom i za serijalom koji je 1979. sniman u Senju, rekla je Ana Prpić Rogić, ravnateljica Gradske knjižnice Senj.

- Često se dogodi, znamo ih zateći da s brošurom hodaju po gradu i zvižduči melodiju iz serijala o Crvenokosoj Zori, istaknuo je Viktor Samardžija, direktor TZ Senj.

Izvrstan turistički proizvod 

Roman i seriju Senjani su prepoznali kao izvrstan turistički proizvod. 

Ukoliko šećete Senjom i skenirate li QR kod doznat ćete priču o Senju i Zori riđokosoj. Priča i knjiga nastale su posve slučajno. Kurt Held i supruga krenuli su ljetovati na Jadran.  

- I prolaze kroz Senj. U Senju se kratko zaustavljaju, međutim toliko im se svidjelo da je on supruzi Lizi rekao ostajemo ovdje, kazao je Branko Svast. 

- Došli smo do podatka da je sjedio u centru grada, promatrao tu grupu djece i jedan mu je dječak privukao pažnju, a to je bio taj Branko kojeg on spominje u priči, objasnila je Tamara Farkaš, profesorica u OŠ "Silvija Strahimira Kranjčevića", Senj. 

Sve ostalo je povijest. Sadašnjost i budućnost senjskog turizma. A knjiga koja je u njemačkoj obvezna lektira i koja je doživjela više od trideset izdanja te je prevedena na brojne svjetske jezike, zahvaljujući Senjanima, dobila je i hrvatsku inačicu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!