12:08 / 21.12.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Čudna 2020. godina kao umjetnička inspiracija

-

-

Foto: - / -

Neki su umjetnici u ovoj čudnoj godini čak pronašli inspiraciju i nove umjetničke smjerove. Jedan od njih je i Miljenko Bengez, koji radi na novom slikarskom ciklusu.
Neki su umjetnici u ovoj čudnoj godini čak pronašli inspiraciju i nove umjetničke smjerove. Jedan od njih je i Miljenko Bengez, koji radi na novom slikarskom ciklusu.

Ove godine mali je broj umjetnika uspio izlagati svoje radove. Oni kojima je to i uspjelo, ne mogu se pohvaliti mnogobrojnom publikom jer je smanjen broj posjetitelja u galerijama i muzejima, ali radni proces mnogih umjetnika nije se bitno promijenio.

'Crna mačka’ bila je jedna od slika Miljenka Bengeza izloženih na novom istanbulskom aerodromu, kojim godišnje prođu deseci milijuna putnika. U posljednjim mjesecima, koje pamtimo kao staro normalno, izložbu su vidjele tisuće slučajnih posjetitelja.

Novo djelo ‘Sjećanje na Istanbul’ pripada, pak ovogodišnjem ciklusu, kojim se umjetnik odvaja od predmetnog svijeta i odlazi korak dalje u apstrakciju.

- To je rezultat mojih unutarnjih doživljaja. To su više snovi, potpuno se izgubio kontakt s realnošću, E sad, gubim li ja kontakt s realnošću, pita se Bengez.

Subjekti su, prije svega, otvorene i intenzivne boje, naglašene svjetlošću iz različitih kutova.

- Svjetlost, koja je na neki način suprotnost mraku, vjerojatno je element koji mi je inicijalno jako interesantan, i nastojim ga u tim slikama sad sve više i više naglasiti, napominje Bengez.

Ovo je prvi kontakt publike i slika koje su još uvijek u ateljeu, u čijoj intimi umjetnik prkosi 2020. A njihova je glavna poruka - dok čekaju na pravo izlaganje - optimizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!