13:08 / 17.04.2019.

Autor: Gordan Nuhanović/V.M./HRT

Damir Pilić u potrazi za duhom Bosne i Hercegovine

-

-

Foto: - / -

Novinar i pisac Damir Pilić predstavio nam je svoj novi roman 'Kao da je sve normalno' u kojem donosi priču o ubojstvu navijača kluba 'Sarajevo', koju je novinar D. krenuo iz Splita istraživati.
Novinar i pisac Damir Pilić predstavio nam je svoj novi roman 'Kao da je sve normalno' u kojem donosi priču ubojstvu navijača kluba 'Sarajevo', koju je novinar D. krenuo iz Splita istraživati.

'Dana 4. listopada 2009. u Širokom je ubijen Vedran P., navijač Sarajeva. Novinar D. krenuo je iz Splita za Sarajevo nadajući se kako će mu kolege iz glavnog grada Federacije dogovoriti sastanak s predstavnicima navijačke skupine Horde zla' -  tako počinje kratak sadržaj Pilićeva romana koji je objavila naklada Sandrof.

Putujući prema Sarajevu novinar se prisjeća na ranijih putovanja u Bosnu i Hercegovinu: od konca osamdesetih kada je s razredom posjetio Kupres, pa sve do Busovače i Ahmića, nestvarni prizori izranjaju iz prošlosti i čovjek ne može, a da se ne upita što se dogodilo s Duhom Bosne i Hercegovine? Živi li još uvijek i što radi?

U biografiji autora koju je objavio nakladnik Sandor stoji da je Damir Pilić rođen 1969. u Šibeniku; u Zagrebu je magistrirao psihologiju i diplomirao novinarstvo; objavio je znanstvenu monografiju 'Samoubojstva: oproštajna pisma' (1998), romane 'Đavo prvo pojede svoju majku' (2001) i 'Splitting: Kako sam tražio Srbe po gradu' (2014) te publicističku studiju 'Marx nije mrtav' (2016).

U koautorstvu s Draženom Lalićem objavio knjigu o mladim splitskim delinkventima 'Na mladima svijet zastaje' (2001) i monografiju 'Torcida: pogled iznutra' (2011), a s Edom Vujević studiju o bivšim heroinskim ovisnicima 'Dedal na iglama' (2005). Živi u Splitu i piše za Slobodnu Dalmaciju.

Pogledajte razgovor s Damirom Pilićem emitiran u emisiji Knjiga ili život:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!