17:22 / 22.05.2020.

Autor: Silvio Stilinović/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Damir Sokić vratio se korijenima

-

-

Foto: - / -

Ciklusom 'Geometrija' slikar Damir Sokić prvi put predstavio se publici u svom rodnom gradu - Novoj Gradiški.
Ciklusom 'Geometrija' slikar Damir Sokić prvi put predstavio se publici u svom rodnom gradu - Novoj Gradiški.

Baza geometrije je mjerenje, a kad je čovjek počeo mjeriti, tada je počeo i misliti - riječi su našeg poznatog slikara i dugogodišnjeg profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Damira Sokića, tako karakteristične za njegov ciklus ‘Geometrija’.

Još od studentskih dana na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Damir Sokić zaokupljen je geometrijom. Istoimenom izložbom vratio se ne samo u svoj rodni kraj nego i u 1980-te, kada je, živeći u New Yorku, napravio 30 skica koje su mu sada poslužile za seriju skulptura. Osim korijenu svojeg opusa, kaže, vratio se još jednom korijenu:

- Zapravo, ovo je moj milje, jednako kao Zagreb ili nešto drugo. To postanem svjestan tek kad tu dođem. Svatko ima svoj životni put i bavi se neki drugim ljudima i trenutcima koje tada živi. Sad momentalno živim ovdje, izjavio je Sokić.

Prvo je ovo izlaganje Damira Sokića u rodnom gradu. Vratio mu se na poziv kustosa Gradskog muzeja Nove Gradiške, svojeg nekadašnjeg studenta.

- Gradiška je ovom izložbom, puno, puno dobila. Na neki način, kako se ono zna reći, ucrtani smo na tu kartu likovnih umjetnosti. Što je izuzetno lijepa stvar i za Muzej i za grad, smatra kustos Gradskog muzeja Nova Gradiška Miroslav Pišonić.

Ne skrivajući radost izlaganja u mjestu gdje su mu korijeni, Sokić ističe kako se ovoj maloj sredini rado vraća. Daleko od metropola, velikih muzeja i galerija, izložba je započela svoj život pred novom publikom, očekujući je u novogradiškom muzeju do 12. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!