Dan Brown u Zagrebu - događaj koji će ostati upisan u povijest

09.10.2020.

18:17

Autor: I.D./Jana Haluza/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Jedan od najpoznatijih svjetskih književnika, autor "Da Vincijeva koda", večeras je u Zagrebu. Ali ne kao pisac, već kao skladatelj.
Dan Brown, jedan od najpoznatijih svjetskih književnika, autor "Da Vincijeva koda", večeras je u Zagrebu. Ali ne kao pisac, već kao skladatelj.

-
Za HNK Dan Brown priprema pitku i prijemčivu glazbu, jer namijenjena je djeci. Nastala je kao popratna glazba njegove slikovnice "Divlja simfonija" u kojoj je pisac-skladatelj svakoj životinji namijenio zaseban stavak, izvijestila je uživo iz HNK-a za središnji Dnevnik HTV-a reporterka Jana Haluza.

Autor jednog od najčitanijih romana u svijetu ikad, "Da Vincijeva koda" od najranijeg je djetinjstva okružen glazbom, oboje roditelja su mu bili profesionalni glazbenici. I sam je vrlo rano naučio svirati klavir i komponirati, a kasnije uz književnost diplomirao i kompoziciju.

To da je odabrao Zagrebačku filharmoniju, Hrvatsku i Zagreb, za svjetsku praizvedbu svoga djela, a sutra će predstaviti ovdje i svoju slikovnicu u prijevodu na hrvatski, je uistinu veliki događaj jer za tog se pisca trgaju mnoge svjetske metropole i nakladnici, te je uistinu ovo jedan od onih događaja koji će biti upisan u zlatnu povijest 150 godina Zagrebačke filharmonije.


Na današnjoj generalnoj probi u HNK-u Brown nije krio oduševljenje.

- Ja sam romanopisac, ali i glazbu stvaram cijeli život - samo potiho. Sad sam stvorio ovu buku! Čast mi je raditi s filharmonijom. Ovi su ljudi toliko nadareni, toliko posvećeni. Ansambl shvaća bit ovog komada - a to je zabava, izjavio je Brown za HTV nakon današnje probe u HNK-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!