10:14 / 19.04.2018.

Autor: V.M./S.Š.M./HRT

Dan Hrvatskog glazbenog zavoda

-

-

Foto: - / -

Jučer je obilježen Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda. Osnovan je kao društvo ljubitelja glazbe u Zagrebu koji je tada imao 10-ak tisuća stanovnika, prvi članovi upisani su u siječnju 1827., a 18. travnja iste godine održan je prvi koncert.
Jučer je obilježen Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda. Osnovan je kao društvo ljubitelja glazbe u Zagrebu koji je tada imao 10-ak tisuća stanovnika, prvi članovi upisani su u siječnju 1827., a 18. travnja iste godine održan je prvi koncert.

Societas fiharmonica zagrabiensis, odnosno Muzikverein in Agram prvo je ime pod kojim je počela djelovati danas najstarija glazbena ustanova u Hrvatskoj. U spomen na prvi koncert održan 1827., tada u zagrebačkoj gornjogradskoj gimnaziji, Hrvatski glazbeni zavod proslavlja svoj dan organizirajući obilazak zgrade HGZ-a u kojoj je smješten od 1876. godine.  Vrlo rado dolazim ovdje i uživam u svakom kamenu, cigli, štukaturi, u ponosu na generacije i ljude koji su imali viziju i stvorili i održavali ovo mjesto čije plodove mi danas beremo,  kaže fotografkinja Slavka Pavić.

Nada Bezić jedna je od samo četiri stalna zaposlenika ove kultne institucije i više od trideset godina uči o povijesti zgrade i društva HGZ-a te s ljubavlju prenosi informacije svim znatiželjnima.

Mislim da tradicija nosi cijelu stvar i da ju osjete i oni koji ne znaju dovoljno. Osjeća se povijest ovog prostora i ta duboka trajna briga za glazbu i glazbenu kulturu u ovom gradu,  napominje voditeljica knjižnice HGZ-a dr. sc. Nada Bezić.

HGZ i njegovo društvo, koje ima 400 članova, u svom radu oslanja se - kao i u svojim počecima - na brojne volontere, zaljubljenike u glazbu. Jedan od njih je i novi, 20. predsjednik HGZ-a. Po profesiji odvjetnik, u slobodno vrijeme svira u jednom od četiri amaterska orkestra zavoda.

Ako mogu parafrazirati onu da slika govori tisuću riječi, onda glazba govori malo više od tih tisuću riječi,  ističe predsjednik HGZ-a Niko Đurić.

Slavljenički koncert upotpunjen je malom izložbom koja priča priču o dijelu prebogate povijesti zgrade u Gundulićevoj ulici broj 6.

U Slušaonici Hrvatskoga radija poslušajte zvučnu šetnju HGZ-om u koju nas je u ciklusu Oda-birano povela Nada Bezić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!