Uz Dan NSK: 538 godina stara prva tiskana hrvatska knjiga

23.02.2021.

09:58

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Misal po zakonu rimskoga dvora

Misal po zakonu rimskoga dvora

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Više od četiri stoljeća središnja knjižnica Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu koja u svojem fondu čuva oko 3 milijuna svezaka, jučer je proslavila svoj dan.

Dan NSK obilježava se 22. veljače jer toga je dana prije točno 538 godina tiskana prva hrvatska knjiga, a kad god bismo u nekim našim anketama pitali ljude na cesti – 'Koja?' - rijetki su znali za 'Misal po zakonu rimskoga dvora', pa, evo, i uz Dan hrvatske glagoljice, ekipa Vijesti iz kulture za vas je ponovila gradivo:

Misal je svjetlo dana ugledao godine 1483., samo 28 godina nakon Gutenbergove Biblije, a za rođendan NSK izvađen je iz trezora duboko pod zemljom u kojem se čuvaju najvrjedniji primjerci.


- Nadziremo mikroklimatske uvjete - vlagu i temperaturu. Svakodnevno osjetljive primjerke i jako oštećene dajemo na čišćenje i na obnavljanje, napominje dr. sc. Irena Galić Bešker, koordinatorica Zbirke rukopisa i starih knjiga.

Misal po zakonu rimskoga dvora

Misal po zakonu rimskoga dvora

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na više od 130 kilometara polica Nacionalna i sveučilišna knjižnica stavlja sve knjige čiji je autor Hrvat, one napisane hrvatskim jezikom i inozemnu literaturu o Hrvatskoj i Hrvatima.


NSK

NSK

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je posebno ponosan što je u ovome mandatu dovršen kompletan projekt knjižnice.


- To će ostati trajno na korist i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, ali i Gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj kao dodatan doprinos ovom središtu hrvatske kulture i baštine da bude i dom za brojne buduće konferencijske i kongresne aktivnosti, poručio je Plenković.

NSK

NSK

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Obilježen je i Dan hrvatske glagoljice na kojoj je otisnut i vrijedni misal, a knjižnica bez obzira na trenutačne okolnosti i dalje pruža ključnu podršku kulturi i znanosti.


- Velik je porast korištenja svih naših virtualnih sadržaja i portala te pad veliki fizičkog dolaska, međutim nećemo se tako lako oprostiti s fizičkim dolaskom, istaknula je prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

NSK

NSK

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Novim zakonom iz 2019. središnja je uloga Nacionalne i sveučilišne knjižnice dodatno istaknuta. Previđeno je financiranje ključnih projekata u idućem razdoblju.


- Tu u prvom redu mislim na digitalizaciju, ali isto tako i poticanje čitanja što ćemo posebno naglašavati u ovoj godini koju je vlada proglasila Godinom čitanja, kaže ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Dodajmo da su dobitnici godišnjih nagrada viši konzervator tehničar Darko Čižmek, knjižničarska savjetnica Ljiljana Sabljak i krizni stožer Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!